Bőrünket tapogatva használhatjuk az okos óránkat
Az ujjunk mozgását lekövető technológiával érintőképernyővé lényegíthetjük át alkarunkat.

Lehet, hogy az okosórák praktikusak, ám a kicsi érintőképernyőjük használata közben az ujjunk gyakran kifejezetten zavaró tényező lehet. Sok próbálkozást láttunk már arra, hogy a vezérlő felületet valahogy „transzplantálni” lehessen.

Ezek közül az egyik legújabb a Carnegie Mellon Egyetem SkinTrack rendszere, amely az érintőképernyő funkcióit a kézfejünkre, illetve az alkarunkra ülteti át.

Így működik.

Az okosóra egy számos elektródát tartalmazó pánton helyezkedik el. Az „órátlan” karunkon, a vezérlő ujjunkon egy gyűrű helyezkedik el, amely ártalmatlan, magas frekvenciájú jeleket bocsát ki magából. Amint az ügyeletes gyűrűs ujjunk az órahordó karunk felé közeledik, és/vagy megérinti azt, a(z akár ruhával eltakart)  bőrön keresztül az elektromos jel áthatol. Az elektródák által detektált elektromos hullámok fázisainak összehasonlításával meg lehet határozni „aktív” ujjunk okosórához viszonyított helyét.

A rendszer 99 százalékos pontossággal működik, és átlagosan 7,6 milliméteres precizitással képes belőni az érintéseket, amely állítólag a hagyományos érintőképernyőkkel nagyjából megegyező érték.

A laboratóriumi teszteken a SkinTrack a játékoknál, a listák görgetésénél, a térképek ki-be zoomolásánál, a rajzolásnál és a képernyőn megjelenő számbillentyűzet használatánál is jól teljesített. Az óra kurzorát ujjukat a kézfejük felett lebegtetve tudták mozgásra bírni a felhasználók.

A ketyere forgalomba hozatala előtt egy-két problémát azért még meg kell oldani.

Némi nehézséget jelent például, hogy a gyűrű prototípusának akkumulátora gyorsan lemerül. A verejtékezése és a test mozgása miatt emellett a gyűrű hosszabb távú viselése után az elektromos jelek láthatóan megváltoznak.

A rendszer demója az alábbi videón tekinthető meg: