hero
Az első kompresszor, amely pénzt termel
A 150 éves Atlas Copco évtizedekkel ezelőtt a fenntarthatóságot és a költségcsökkentést tűzte ki vállalati céljául. Nemcsak a saját gyártásában, hanem az ügyfelek termelésében is célja az energiatakarékosság: azért fejleszti és tökéletesíti sűrített levegős berendezéseit évről évre, hogy segítse partnereit a gyártási költségek leszorításában.

Az első generációs VSD-kompresszorok, amelyeket elsőként az Atlas Copco vezetett be a piacra, átlagosan akár 35 százalékos energiamegtakarítást nyújtottak. A VSD+ modellek már akár 50 százalékot is elérhettek. Most a GA VSDS modellek akár 60 százalékos energiamegtakarításra emelik a lécet. Az új GA 22-37 VSDS-t egy olyan generáció számára tervezték, amely a teljesítményt és a fenntarthatóságot egyaránt értékeli.

 

Változó fordulatszámú kompresszorok evolúciója három évtizedbe sűrítve. Forrás: Atlas Copco.

Hat pontba sűrítettük, hogy milyen vezérelvek és műszaki megoldások vezettek ehhez a rendkívüli teljesítményhez.

Kimagasló teljesítmény

A VSDS innovatív megoldásai egyáltalán nem mentek a teljesítőképesség rovására. A fix fordulatszámú kompresszorokhoz képest akár 21 százalékkal nagyobb légszállítást (FAD) biztosít ez a típus. Az FASR motor megfelel az IE5 szabványok követelményeinek,  emellett IP66-os védettségi szintet biztosít a porral és a szennyeződésekkel szemben. Az inverter és az FASR motor túlszárnyalja az IES2 (EN 50598) szabvány elektromos meghajtási hatékonysággal kapcsolatos követelményeit. 

Intelligens jellemzők

A modern hőmérséklet-szabályzó rendszer optimális olajhőmérsékletet és -befecskendezést biztosít. A Neos Next inverter nemcsak a motor fordulatszámát, de a ventilátort és a termosztatikus vezérlőszelepet is szabályozza. Így a kompresszor mindig optimális olajbefecskendezési hőmérsékleten működik.

Az áramlásnövelési üzemmód lehetővé teszi a maximális kompresszorkapacitás ideiglenes túllépését, ami más kompresszorok esetén nyomásveszteséghez, de akár a teljes gyártósor leállásához is vezethet. Az intelligens leeresztők korlátozzák az energiafelhasználást és lehetővé teszik, hogy ritkábban szervizeljük a gépet.

Csatlakoztathatóság

A SMARTLINK valós idejű távoli felügyeletet és optimalizálást biztosít. Az EQ2i vezérlőegység alapfelszerelés és lehetővé teszi több kompresszor összehangolt vezérlését. A kompresszor OPC UA kompatibilis és integrálható a gyártási rendszerekbe.

A beszerzési ár csak töredékét teszi ki az élettartam- költségnek, de a felhasznált energia költségén is sokat lehet faragni. Forrás: Atlas Copco.

Megtakarítás

A VSDS akár 60 százalékkal alacsonyabb energiafogyasztást biztosít (a fix fordulatszámú modellekhez képest), de további jelentős energiamegtakarítás érhető el az Atlas Copco hővisszanyerő rendszerével, hiszen így a kompresszor által fogyasztott energia akár 80 százaléka újrahasznosítható. A sűrített levegős rendszerből nyert 70- 90 °C-os meleg víz felhasználható tisztálkodási célokra és helyiségek fűtésére, de akár gyártási alkalmazásokhoz is.

Kicsi és csendes

A mindössze 63 dB-es hangszintnek köszönhetően a gyártás helyén is elhelyezhető, nem szükséges az elkülönített kompresszorhelyiség. A rendkívül kis helyigény könnyű és rugalmas telepíthetőséget tesz lehetővé.

Fenntarthatóság

Az energiahasználat két számjegyű csökkentése segít a károsanyag-kibocsátás csökkentésében. A kompresszor minimális számú alkatrészt tartalmaz, hogy a karbantartás vagy javítás minél kevesebb időt vegyen el a termeléstől.

Az Atlas Copco szakemberei ingyenes méréssel támogatják a sűrített levegős rendszer optimalizálását, melyre az alábbi linken lehet jelentkezni:

https://www.atlascopco.com/hu-hu/compressors/CustomerBenefit/VSD-at/register-for-measurement1.html

További információ a VSDS kompresszorokról:

https://www.atlascopco.com/hu-hu/compressors/new-products-and-offers/next-gen-vsds-air-compressor.html

Cikkünk eredetileg a GyártásTrend magazin áprilisi lapszámában jelent meg, amely ezen a linken olvasható.