hero
GyártásTrend 2022. március 30. 14:41
Az innováció továbbra is teljes sebességgel pörög
Akár 60 százalék energiamegtakarítás a legmodernebb kompresszorral?

A legújabb csavarkompresszor minden eddiginél merészebb ígéretére sokan felkapják a fejüket. Hogyan lehetséges ez? Íme a válasz: a tervezőmérnökök minden egyes alkatrészt szemügyre vettek, és beépítették a legfrissebb fejlesztéseket. 

A Svédországban alapított, csaknem 150 éves Atlas Copcónál a fenntarthatóság mint vállalati célkitűzés már évtizedes hagyományokkal rendelkezik, példa erre a VSD- (változtatható fordulatszámú meghajtás) technológia, amelyet először 1994-ben vezettek be, majd a kompresszorválasztékot a folyamatos fejlesztések nyomán egyre újabb és hatékonyabb gépekkel bővítették. 

A változó fordulatszámú kompresszorok evolúciója az Atlas Copco kínálatában. Forrás: Atlas Copco.

Kisebb fogyasztás, nagyobb teljesítmény 

Napjainkban az energiahatékonyság és a környezetre gyakorolt terhelés mértéke kulcskérdés. Az egyre csökkenő áramfelhasználás most már nem csupán az előretekintő gazdálkodás egyik ismérve, hanem a hivatalos előírások is megkövetelik a vállalatoktól.

Az Atlas Copco VSDS-kompresszora éppen ebben segíti az ügyfeleket. A VSDS-technológia, amelyet elsőként a 22-37 kW teljesítményű sűrített levegős gépekben vezettek be, úttörő megoldást jelent. Maga a berendezés az állandó fordulatszámú modellekhez képest akár 60 százalékos energiamegtakarítást biztosít, miközben akár 21 százalékkal nagyobb légszállításra (FAD) képes. Ezentúl a csupán 63 dB-es hangszintnek köszönhetően a gyártás helyén is elhelyezhetők a kompresszorok.

A meglepő hatékonyság több innovatív alkatrésznek és megoldásnak köszönhető.

Mi a VSDS-kompresszor titka?

1. A meghajtás

Az Atlas Copco szabadalmaztatott sűrítőelemét újratervezték, amely az IE5 motorral együtt páratlan hatékonyságra képes, valamint IP66-os védettségi szintet biztosít a porral és a szennyeződésekkel szemben.

2. Az inverter

A Neos Next-technológia nagyban csökkenti az energiaigényt, mivel szabályozza a motor és a ventilátor fordulatszámát. Ezenkívül kulcsszerepet játszik a VSDS intelligens hőmérséklet-szabályozó rendszerében is, mivel szabályozza a termosztatikus vezérlőszelepet és a VSD-ventilátort, így a kompresszor mindig optimális olajbefecskendezési hőmérsékleten működik. Ez nemcsak a hatékonyságot fokozza, hanem kiküszöböli a kondenzáció veszélyét is az elemben.

Továbbá a Neos Next vezérli a VSDS intelligens leeresztőit. Így jelentős teljesítmény- és hatékonyságjavulás érhető el a hagyományos időzített ciklusokhoz képest. Továbbá nyomon követi a leeresztési ciklusok számát, így a karbantartást szükség esetén, nem pedig meghatározott időközönként lehet elvégezni.

3. Áramlásnövelési üzemmód

Más kompresszorok esetén a maximális kapacitás túllépése nyomásveszteséghez, de akár a teljes gyártás leállásához is vezethet. A GA VSDS képes ideiglenesen túllépni a határértékeket, negatív következmények nélkül.

4. Vezérelhetőség és felügyelet

Az Elektronikon Touch-rendszer felhasználóbarát, többnyelvű kijelzővel rendelkezik, és számos funkciót kínál a teljesítmény maximalizálására. Az opcionális Equalizer 4.0 segítségével akár hat kompresszor is kezelhető egy levegőhálózaton belül.

A SMARTLINK-rendszer valós idejű távoli állapotfelügyeletet, teljesítményadatokat és betekintést, szervizidővonalat, karbantartási figyelmeztetéseket és online erőforrásközpontot biztosít.

A GA VSDS teljes mértékben OPC UA-kompatibilis, ezáltal zökkenőmentesen és biztonságosan integrálható a gyártási folyamatba.  

Egy kompresszor teljes élettartamköltsége. Forrás: Atlas Copco.

A kompresszor teljes költsége 

A kompresszor beszerzése csak kis része a teljes élettartamköltségnek. A legnagyobb összeget az üzemeltetés során felhasznált energia ára teszi ki. Az Atlas Copco hővisszanyerési megoldásaival a sűrített levegős rendszer működtetési költségei akár további 80 százalékkal csökkenthetők.

A cég ajánlása szerint az 5 évnél régebbi VSD-gépek cseréjét is érdemes megfontolni, mert már azoknál is kimutatható hatékonyságnövelés érhető el. A vállalat szakemberei ingyenes méréssel támogatják a sűrített levegős rendszer optimalizálását, melyre az alábbi linken jelentkezhetnek az ügyfelek:

https://www.atlascopco.com/hu-hu/compressors/CustomerBenefit/VSD-at/register-for-measurement1.html

[Kreditek]

https://www.atlascopco.com/hu-hu/compressors/new-products-and-offers/next-gen-vsds-air-compressor.html

(Forrás: Atlas Copco).

Cikkünk eredetileg a GyártásTrend magazin február-márciusi lapszámában jelent meg.