hero
GyártásTrend 2022. március 17. 07:11
Akkumulátorok második élete
A Jaguar Land Rover és a Pramac, élettartamuk végére ért Jaguar I-PACE akkumulátorokból fejlesztenek hordozható, zéró károsanyag-kibocsátású energiatároló egységet.

A Pramac, Off Grid Akkumulátoros Energiatároló Rendszerének (ESS) lítium-ion akkumulátorcellái Jaguar I-PACE prototípusokból, illetve fejlesztési tesztjárművekből kiszerelt akkumulátorokból származnak. A Pramac eszköze zéró károsanyag-kibocsátású energiaforrásként alkalmazható olyan helyzetekben, ahol hálózati elektromos energia csak korlátozottan vagy egyáltalán nem áll rendelkezésre. 

Az együttműködés az első lépés a Jaguar Land Rover azon szándékának megvalósítása felé, hogy új, fenntartható gazdaságon alapuló üzleti modellt dolgozzon ki jármű-akkumulátorainak hasznosítására. Az autógyártó célkitűzése, hogy 2039-re elérje a nettó szénsemleges státuszt. Ehhez kapcsolódóan olyan programokat készül bevezetni, amelyekben másodlagos, illetve azon túlmutató hasznosítási területeket dolgozhat ki elektromos járműveinek hajtóakkumulátorai számára. 

A most bejelentett együttműködés keretében megvalósuló egység akár 125 kWh kapacitással rendelkezik: ez több mint elegendő a tisztán elektromos Jaguar I-PACE akkumulátorának teljes feltöltésére, vagy egy átlagos családi háztartás elektromosenergia-ellátásának egy héten át történő biztosítására.*

A Pramac a Jaguar Land Rovertől származó járműakkumulátorokat akár 85 százalékban közvetlenül újrafelhasználja az energiatároló egységben, beleértve a modulokat és a kábelezést is. A fennmaradó anyagokat visszaforgatják a beszállító láncba.

A partnerek a rendszer képességeit az ABB FIA Forma-E világbajnokság 2022-es évadának nagy-britanniai és spanyolországi tesztjei során mutatták be, ahol a Jaguar TCS Racing csapat az energiatároló egységről üzemeltette azt a diagnosztikai berendezést, amellyel a versenyautók pályán mutatott teljesítményét elemezték ki. Szintén erről a berendezésről biztosították a Jaguar szervizállásának a tartalék energiaellátását. 

A Pramac ESS rendszerének egy példányát a dél-afrikai Johannesburgban működő Jaguar Land Rover élményközpontban (a világ legnagyobb ilyen létesítményében) fogják bevetni, hogy kiegyenlítsék a hálózati energiaellátásban jelentkező ingadozásokat. 

Szerkesztői jegyzetek

*A háztartások 2019-ben mért, átlagos energiafogyasztása alapján: 3772 kWh évente = 72,3 kWh hetente. Energiafogyasztás az Egyesült Királyságban, 1970 - 2019

(Forrás: Jaguar Land Rover)