A kvantummikroszkópok új szintre emelhetik a képminőséget
Ausztrál kutatók olyan kvantummikroszkópot fejlesztettek, amely a hagyományos mikroszkópok számára láthatatlan részletességgel képes leképezni és pásztázni a vizsgálandó felületeket. Az eszköz speciálisan sűrített fénynyalábokat használ a tiszta és jó minőségű képek készítéséhez.

Az optikai mikroszkópok általában úgy működnek, hogy fényt sugároznak egy tárgyra. Az ekkor használt fénysugárban a fotonok véletlenszerűek lehetnek, ami zajt okozhat a felvételeken. A zaj csökkentésének legegyszerűbb módja a fényforrás intenzitásának növelése, ezáltal a kibocsátott fotonok számának emelése, ám az így felerősített fény károsíthatja a mintadarab felszínét. Ez különösen élő sejtek, mikroorganizmusok vizsgálatakor lehet kritikus.

Tehát a felbontás határát elsősorban a vizsgálandó tárgy tulajdonságai határozzák meg. A Queenslandi Egyetem kutatói azonban áttörést értek el, méghozzá a kvantumfizika eszközeinek használatával.

Forrás: New Atlas

Az új mikroszkóp két lézerfényforrást használ, amelyek közül az egyiket kálium-titanil-foszfát kristályon keresztül irányítják a tárgyra. Ez az eljárás korrelációt hoz létre a fotonpárok között, ezzel a szabályos fotonoknál több információt képesek begyűjteni a tárgyakról. Végeredményben tehát alacsonyabb fényintenzitás mellett is részletes képet kaphatnak a vizsgálatok során.

Bár az eszköz még korántsem kiforrott technológiát alkalmaz, a kísérleti eredmények eddig igen biztatóak.