A kínai kvantumszámítógép teljesítménye milliószorosa a Google-énak
Egyre növekszik a kvantumszámítógépes rivalizálás az Egyesült Államok és Kína között.

„A kínai fizikusok azt állítják, hogy két olyan kvantumszámítógépet készítettek, amelyek teljesítménye meghaladja az amerikai versenytársakét. Emellett debütáltak egy szupravezető géppel, valamint egy még gyorsabbal, amely fényfotonokat használ, példátlan eredmények elérése érdekében" – derül ki egy, a Physical Review Letters és Science Bulletin folyóiratokban megjelent tanulmányból

A kínai kvantumszámítógépek még mindig sok hibát követnek el

A Jiuzhang 2 nevű szuperszámítógép egyetlen ezredmásodperc alatt képes kiszámítani azt a feladatot, amelyhez a világ leggyorsabb hagyományos számítógépének 30 billió évre lenne szüksége. Az áttörés a kutatócsoporttal készített interjú során derült ki, amelyet kedden a kínai állami CCTV sugárzott - mely kissé gyanússá teheti a hírt.

Két lektorált dolgozat miatt azonban fontos, hogy a hírt komolyan vegyük. Pan Jianwei, a tanulmányok vezető kutatója elmondta, hogy a Zuchongzhi 2, amely egy 66 qubites programozható szupravezető kvantumszámítógép, 10 milliószor gyorsabb, mint a Google 55 qubites Sycamore, így Kína új gépe a leggyorsabb a világon, és két év után először legyőzte a Google-t.

A Zuchongzhi 2 egy korábbi gép továbbfejlesztett változata, amely három hónapja készült el. A Jiuzhang 2 egy kvantumszámítógép, amely fénnyel működik, kevesebb alkalmazással rendelkezik, de vakító sebességgel, 100-szor gyorsabban tud működni, mint napjaink legnagyobb hagyományos számítógépei.

Habár ezeknek az új gépeknek jellemzői a számítástechnika forradalmát sejtetik, egyhamar nem fognak megjelenni a piacon. A dolgok jelenlegi állása szerint a két gép csak tiszta környezetben tud működni, és csak hiperspecifikus feladatokat képes elvégezni.

„A következő lépésben azt reméljük, hogy négy-öt éves kemény munkával kvantumhiba-javítást érünk el" - mondta Pan professzor, a Kínai Tudományos és Technológiai Egyetemen Hefei-ben, amely a délkeleti Anhui tartományban található.

Forrás: Interesting Engineering

A kínai kvantumszámítógépek biztosíthatják a következő évtizedek fejlesztéseit

„A kvantumhiba-javítás technológiája alapján megvizsgálhatjuk, hogyan lehet néhány dedikált kvantumszámítógépet vagy kvantumszimulátort használni a legfontosabb tudományos kérdések gyakorlati értékű megoldására" – tette hozzá Pan.

A Zuchongzhi áramköreit nagyon alacsony hőmérsékletre kell hűteni, hogy optimális teljesítményt lehessen elérni a random walk-nak nevezett összetett feladathoz, amely egy olyan modell, amely megfelel a bábuk taktikai mozgásának a sakktáblán.

Ennek a feladatnak az alkalmazásai közé tartozik a génmutációk kiszámítása, tőzsdei árfolyamok, valamint hiperszonikus repülés során a légáramlások előrejelzése, illetve új anyagok előállítása. Figyelembe véve ezen folyamatok gyorsan növekvő jelentőségét a negyedik ipari forradalom felgyorsulásával, nem túlzás azt állítani, hogy a kvantumszámítógépek központi szerepet töltenek be kulcsfontosságú társadalmi funkciókban, a védelmi kutatástól a tudományos fejlődésen át a közgazdaságtan következő generációjáig.