A gépek mint segítőkész személyi asszisztensek (II.)
Az ipar 4.0 terén az automatikus gyártási asszisztens, a kiterjesztett valóság és az élő adatfolyam a gyártásban a kulcsmomentum – mutatja be a Bosch január 5–8. között a Las Vegas-i CES 2017 (Consumer Electronics Show, Fogyasztói Elektronikai Kiállítás) rendezvényen

A CES 2017 szakvásáron a Bosch bemutatja, miként válik személyessé a tárgyak internetje, miként válhatnak partnereinkké a termékek. A hálózatba kapcsolt technológiák az élet minden területén személyre szabott megoldást nyújtanak – javítják a mobilitást, formálják a jövő városát, intelligenssé teszik az otthonokat és hatékonyabbá az egészségügyet, valamint megkönnyítik a munkát. A CES szakmai vásáron immár ötödik alkalommal kiállító Bosch a hálózatba kapcsolt megoldásainak kibővített kínálatát mutatja be a „Simply connected” („Egyszerűen, hálózatba kapcsolva”) mottó jegyében.

Ahogyan azt cikkünk első részében közreadtuk, a vállalat új tanulmányautója teljes körű személyi asszisztenssé avanzsál. Az ipar 4.0 terén pedig az automatikus gyártási asszisztens, a kiterjesztett valóság és az élő adatfolyam a gyártásban a kulcsmomentum. Ebben a folytatásban az ipar 4.0-t érintő fejlesztések (emberek, gépek és objektumok valós időben hálózatba kapcsolva) következnek, amelyek nemcsak egyszerűbbé, hanem biztonságosabbá is teszik a hétköznapokat.

Automatikus gyártási asszisztens: a CES 2017 szakvásáron mutatja be a Bosch az APAS automatikus gyártási asszisztenst, amely a rugalmas és hatékony termelést teszi lehetővé. Átveszi a megterhelő, veszélyes vagy monoton feladatokat, és olyan helyen is bevethető a gyártásban, ahol emberekkel való szoros együttműködésben kell dolgoznia. A kiállítás központi csarnokában, a Bosch standján a látogatóknak kávét és vattacukrot szolgál majd fel. Érzékelő bőre jóvoltából felismeri a robot, ha egy ember túlságosan megközelíti, és azonnal automatikusan megáll.

Az APAS rugalmas és hatékony termelést tesz lehetősé (forrás: Bosch)

Kiterjesztett valóság és élő adatfolyam a gyártásban: az APAS és a hasonló fejlett berendezések karbantartása során a munkatársakat a Bosch új kiterjesztettvalóság-alapú megoldásai támogatják. Digitális információk és műszaki részletek egészítik ki az élő felvételeket. Anélkül, hogy a dolgozó felnyitná a berendezést, pontos képet kap az automatikus gyártási asszisztens belsejéről.

A felhasználót javítási útmutatókkal ellátott animációk vezetik végig lépésről lépésre a folyamaton, így a szerelők speciális szaktudás nélkül is gyorsan és hatékonyan felismerhetik, illetve megoldhatják a problémákat. A Bosch videóelemző szolgáltatásaival a munkatársak távolról, valós időben ábrázolhatják a gyártási folyamatokat. Ezek az ábrázolások adatbányászatra használhatók, például a ritkán előforduló hibák hosszú távú megfigyelésére, felismerésére.

XDK szenzorplatform új IoT-megoldások fejlesztéséhez: az XDK szenzorplatformmal a Bosch egy átfogó hardveres és szoftveres platformot kínál különböző típusú érzékelőkkel, valamint Bluetooth- és WLAN-kapcsolattal. A komponensei közé tartozik egy gyorsulás- és egy elfordulásérzékelő, egy magnetométer, továbbá a hangerő, a légnedvesség, a légnyomás, a léghőmérséklet, valamint a fény mérésére alkalmas szenzorok. Az adatok felhasználásával a vállalatok kifejleszthetik saját nagy vagy kis IoT-megoldásukat. Az XDK szenzorplatform gyorsan telepíthető és rugalmasan az adott alkalmazáshoz szabható.