A hétköznapjainkat felforgató digitalizáció
A kialakulóban lévő IT-ökoszisztéma nemcsak az emberi életet teszi kényelmesebbé, de segít tudatosabban kezelni az erőforrásokat. Összeállításunkban szemlézzük, hogy a nem túl távoli jövőben miként változnak meg leghétköznapibb szokásaink, kizárólag a meglévő infótechnológiai fejlesztések tükrében.

A pár éve még ismeretlen kifejezések, mint a big data, az IoT, a felhő, a mesterséges intelligencia vagy a kiterjesztett valóság, mára hétköznapivá váltak sokunk számára. A technológiai fejlődés egyre gyorsabb ütemű hatásai erősítik egymást, és olyan megoldások jönnek létre, amelyek pár éve még csak sci-fi-történetekben voltak jelen. Gondoljunk az önvezető autóra, amelyhez a fejlett szenzortechnika, a robotika, az adatfeldolgozás, a kommunikáció, a mesterséges intelligencia egymást stimuláló, gerjesztő fejlődésére volt szükség. A digitális átalakulás az élet minden területén felborítja a megszokott rendet. Változásokat hoz a magánéletünkbe, alakítja a szabadidőnket, a munkavégzésünket, a tanulási módszereinket, megváltoztatja az ipart, az üzleti életet, a közigazgatást, de még a mezőgazdaságot is.

WC-nk elemzi az állapotunkat

A digitalizáció, az IoT optimalizálja az életünket, és az eliparosodott társadalmakban, különösen a fiatalabb generációk számára ez az életmód lesz a norma. Amint a bioritmusunk alapján a Sleep Bot okosóra-applikáció a telefonunkon keresztül megállapítja, hogy az alvás közbeni agytevékenységeink a legközelebb állnak az ébrenléti állapothoz, jelzést küld otthonunk KNX-rendszerére, ezzel beindítja a körülöttünk lévő világot: nappali világosság, lágy zene és friss levegő vesz körül minket, felébredünk. A fürdőszobai okostükörben tájékozódhatunk az aznapra vonatkozó információkról: tőzsde, időjárás, menetrendek, teendők és listák jelennek meg, miközben a fogunkat mossuk.

A Flowsky WC a mért értékek alapján jelzi, ha hiány van a szervezetünkben

A WC-nk adatokat gyűjt a kiválasztódott anyagokból, ezeket egy számítógépes szoftver analizálja, megállapítja, hogy milyen ásványok, vitaminok, nyomelemek hiányoznak pillanatnyilag a szervezetünkből, és ezek alapján az információk alapján az okoshűtőnk bevásárlólistájára küldi a szükséges tápanyagokat. Ha gyulladást vagy egyéb jelentős eltérő értékeket mér, akkor figyelmeztet, hogy ideje felkeresnünk az orvosunkat. Ez nem a jövő, 2015-ben a legnagyobb japán gyártó rukkolt elő egy ilyen toalettel, Flowsky WC néven. Az egészségmegőrzés területén már most számos kütyüvel rendelkezünk, teljesen természetes lesz a jövőben, hogy az okosfogkefénk vagy épp a toalettünk küld információkat a háziorvosunknak.

Mindent digitalizálnak?

Ahogy kevés olyan eszköz létezik, amelyet ne lehetne digitális technológiával bővíteni, épp úgy ezen digitális eszközök az internetre kapcsolhatók, és 2020-ra a CISCO adatai szerint Kelet-Közép-Európában személyenként három hálózatba kapcsolt eszköz lesz – globálisan ez a szám hat –, a gépek közötti (M2M) kapcsolatok pedig a teljes hálózati forgalom 43%-át teszik majd ki. Megváltoznak a munkahelyek, megszűnnek a ma jól ismert, de automatizálható munkafolyamatok, nem lesz szükség targoncásra, bolti eladóra, ellenben drónpilótára és VR-személyiségfejlesztő asszisztensre igen. 10 éve még senki nem ismerte a Facebookot, de mostanra már az is kezd valósággá válni, hogy egy virtuális valóságban, a Facebook Spaces felületén kijelölhetünk egy helyszínt a nagyvilágban, és a virtuális avatarunk segítségével a helyszínre mehetünk, ahol avatar barátainkkal találkozva, virtuális élmények közepette beszélgethetünk.

A virtuális én elmegy bevásárolni

Az Amazon főhadiszállásán, Seattle-ben található tesztüzletben szenzorok követik és tárolják, hogy mit veszünk le a polcról, majd ráterhelik a számlánkra anélkül, hogy a kasszához kellene mennünk, eladóval kéne beszélnünk, vagy épp fizikálisan fizetnünk kellene. És ez még csak a kezdet azt illetően, hogy mekkora változás várható a kiskereskedelemben a nagyon közeli jövőben. Az Amazon hamarosan megnyitja az első fizetés nélküli high-tech boltjait Nagy-Britanniában, miután tavaly decemberben bejegyeztette az Amazon Go márkanevet az Egyesült Királyságban.

Az Amazon Go boltokban nincsen eladó és nem kell fizetni

Ez jelenleg a világ legfejlettebb vásárlási technológiája, de más üzletek, cégek is próbálkoznak eladómentes koncepciókkal. Például egy svéd kis falu, Näraffär vegyesüzlete olyan mobilapplikációt adott közre, amely megengedi a helyi vásárlóknak, hogy az appon keresztül hozzáférjenek a portékákhoz, és csak havonta egyszer, a digitális számlaegyenlegük alapján fizessenek. Ezek a rendszerek egy új kütyüfelvirágzást eredményeznek, amely drámaian megváltoztatja a vásárlási szokásainkat. Az amerikai Lowe’s láncolat egy eladórobotot tesztel, a LoweBotot, amely több nyelven beszél, a vásárlóknak segít megtalálni a kívánt termékeket, és a termékekről információkat ad. Az első ilyen robottípust két éve tesztelik a Lowe’s tizenegy boltjában.

Az Aldebaran RobotX robotfejlesztő cég, amely része a SoftBan japán telekomvállalatnak, létrehozta a Pepper nevezetű humanoid robotját, amely néhány Japánban található Nescafé-shopban dolgozik jelenleg. Amerikában bevásárlóközpontok kezdtek el alkalmazni robotizált biztonsági szolgálatot, ezek elvileg képesek felismerni azokat az embereket, akik indokolatlanul vannak egy helyen, illetve le tudja olvasni a járművek rendszámait. 

Sokunk számára ruhákat vásárolni online kifejezetten próba-szerencse alapon működik. A méreteink nagyon változóak ahhoz, hogy megfelelően ránk igazodó ruhákat tudjunk venni próba nélkül. A cambridge-i Metail startup egy új szoftvere ebben segít: elkészít egy tökéletes 3D-modellt rólunk, így lehetőség van felpróbálni a ruhákat online is. Mivel a cég technológiáját integrálni lehet bármilyen kiskereskedelmi egység weboldalára, így bárhol vásárolunk, használhatjuk a kis énmodellünket, grátiszként 3D-divatbemutatót tart a program az akciós termékekből, ennek segítségével könnyebben kitalálhatjuk, hogy melyik farmer állhat a legjobban.

Digitális komornyikok

A bevásárláshoz hamarosan nem lesz másra szükség, mint egy csillogó kis dobozra. Majdnem az összes techóriás – beleértve az Amazont, a Google-t, az Apple-t és a Facebookot – fejleszt digitális otthoni asszisztenst, amely reagálni tud hangutasításokra. Csak beolvassuk a listánkat a vásárlandó tételekről a digitális asszisztensnek, és az egy Alexa applikáción keresztül intézi a bevásárlást: hozzáadja a virtuális kosárhoz a kiválasztott termékeket, miközben nekünk el sem kell mozdulnunk az otthonunk legkényelmesebb foteljéből. Idővel ezek az asszisztensek megtanulják, hogy mikor, mit és milyen mennyiségben szoktunk vásárolni, és még utasítást sem kell adni neki, hogy szerezze be a heti, havi termékeket. Mindeközben az okoshűtők, -kávéfőzők, -printerek már hálózatba kötve működnek, tehát automatikusan fel tudják tölteni magukat anélkül, hogy interakcióba lépnének a tulajdonosukkal.

Drónállomás a Vision Van névre keresztelt modell tetején

Ahogy a kiskereskedelmi eladások egyre inkább átterelődnek az utcáról az internetre, óriási kihívást jelent a kereskedőknek a kiszállítás. Azokban a nagyvárosokban, ahol komolyak a közlekedési dugók, ez problémát jelent. Erre lehet megoldás a drónok logisztikában betöltött szerepe. 2016 nyarán az Amazon együttműködést kezdeményezett a brit kormányzattal, hogy elkezdhessék tesztelni a kis méretű csomagok drónnal való postázását. Amerikában a Mercedes-Benz működik együtt a MatterNet startuppal, amellyel olyan autó akarnak létrehozni Vision Van néven, amely autó tetején drónindító és -leszálló állomás helyezkedik el.

Világinternetet mindenkinek!

Elon Musk azt tervezi, hogy 4425 műholdat helyezne el 1200 km-es magasságban – ezek a szokásos kommunikációs műholdaknál sokkal közelebb lennének a Földhöz, tehát a kapcsolat is gyorsabb, stabilabb lenne a jelenlegi hálózatoknál. Mivel a Google és a Facebook is dolgozik olyan projekteken, amelyek azt célozzák meg, hogy a világon bárhol olcsón tudjunk internetre kapcsolódni, így várhatóan néhány éven belül valósággá válik a világinternet. Ez, illetve a gépek hálózati rendszere lehetővé teszi, hogy intelligens közlekedésirányító rendszerek segítségével, zéró emissziós terhelés mellett, kombinált közösségi közlekedési eszközökkel valódi okosvárosok jöjjenek létre. Az IoT, az okoseszközök és a jövő városai között szoros az összefüggés, hiszen szükség van kellő mennyiségű infokommunikációs technológián alapuló szolgáltatásra egy városban ahhoz, hogy okosan, környezettudatosan, fenntarthatóan lehessen ott élni.

A következő évek során a teljes környezetünk kapcsolódni fog a világhálóhoz, és adatokat cserél az interneten. Az ipar 4.0 keretében összehangolódnak a gyártóberendezések és a termékek, így lehetővé teszik a decentralizált, önálló és önmagukat optimalizáló gyártási folyamatokat, az egyedi tömeggyártás új fogalom lesz az iparban, és mi, vásárlók közvetlenül a gyártónak, vagy épp a 3D-nyomtatónknak adhatjuk le a különböző termékekre vonatkozó egyedi igényeinket.