5G láz
A negyedik budapesti Startup Safarit is az ötödik generációs mobilkommunikációhoz kapcsolódó előadás indította el, kíváncsiak voltunk, mit üzennek a szakemberek.

Az átlag digitális állampolgár reakciója az 5G hálózatra, hogy: "igen, és? Gyorsabb lesz tőle a net." – Már így is elég gyors, gondolja és haladna is tovább, amikor a netre kapcsolt okoseszközeit kezébe véve látja, hogy az leszakadt a hálózatról. Ilyen nem hogy nem fog megtörténni az 5G elterjedésével, de milliárdnyi eszköz fog kommunikálni egymással a hálózaton a hűtőtől kezdve az annak a fogantyúját gyártó fröccsöntő gépig.

Szakemberek szerint az 5G olyan változásokat generál majd, mint annak idején az elektromos áram, vagyis nem önmagáért jön létre, hanem hogy olyan szolgáltatásokat, lehetőségeket biztosítson számunkra, mint az egyedi tömeggyártás, a virtuális- és kiterjesztett valóság mindennapi használata, vagy az önvezető autók elterjedése.

Startup Safari - 5G start

A telekomunikációs cégek világszerte 5G lázban égnek, a hazai konferenciákon, tech meetingeken is a fókusztémák között szerepel, így volt ez az idei Starup Safarin is, ahol az első nap első előadása az 5G-vel foglalkozott.

A negyedik Startup Safarin, április 17-től 19-ig volt lehetőségük az induló innovatív vállalkozásoknak arra, hogy bemutatkozzanak a potenciális befektetőknek, találkozhassanak a különböző területek elismert szakembereivel.  

Seres Tamás, a T-Systems szenior horizontális értékesítési szakértője

Az idei rendezvény 100 helyszínen kínált több mint 300 programot, a kísérőprogramok előadások, workshopok, meetupok voltak – egy ilyen 20 perces előadáson szerettünk volna minél többet megtudni az 5G-ről. Seres Tamás "Wakanda kapujában – Az 5G hálózatok" című előadása legalábbis azt ígérte, hogy az előadó választ ad minden kérdésedre, ami az 5G-vel kapcsolatban felmerült már bennünk. Milyen újdonságokat hoz a távközlésben, az üzleti életben és a mindennapokban az 5G hálózatok megjelenése? Mikor érjük utol a Marvel Univerzumot? Bár a T-Systems szenior horizontális értékesítési szakértője főleg személyes emlékeiről számolt be – amelyben felidézte a mobilkommunikáció evolúcióját –, azért pár érdekes részlet kiderült.

Az 5G-n tombol majd az IoT 

A vezeték nélküli kommunikáció kulcsszerepet játszik az ipar 4.0 rendszerek és technológiák kihasználásában. Ez a korszak nagyban függ a fejlett, vezeték nélküli mobil kommunikációs kapcsolatoktól. Így az ötödik generációs (5G) mobil kommunikáció kifejlesztését nem csak a mobilhálózatok szélessávú képességeinek a bővítése indukálta, hanem hogy biztosítsák a vertikális iparágak széles körének – gyártás, autóipar, mezőgazdaság – a fejlett, vezeték nélküli digitális kapcsolatát.

Általánossá váló VR és AR

A nagyobb kapacitás, a gyorsabb adatsebesség és a 4G-hez képest nagyon alacsony hálózati késleltetést biztosító ultra-megbízhatóság lehetővé teszi az innovatív, új szolgáltatások létrejöttét a különböző iparágakban.

Olyan alkalmazások, mint a virtuális valóság (VR) és a kiterjesztett valóság (AR), vagy a felhő szolgáltatások, speciális követelményeket támasztanak. Ezt biztosítja az 5G, ami legalább 100 Mbps-os adatátviteli sebességre és 20 Gbps csúcs adatsebességre képes, míg a 4G csúcs adatsebessége 1 Gbps.

50 milliárd digitális eszköz a hálózaton

Gépek tömegei tudnak majd kommunikálni az 5G-n, az Internet-of-Things (IoT) az, ahol az eszközök, mint például az ipari érzékelők, a fogyasztói elektronikai készülékek és az utcai világítás vezeték nélkül csatlakoznak az internethez és egymáshoz. Ez már megtörtént a meglévő 4G hálózatokon, a technológiát az intelligens otthonoktól a hordozható eszközökig használjuk, ám az 5G elterjedése segíteni fogja az IoT szolgáltatások és alkalmazások fejlődését a különböző platformok közötti kommunikáció javításával, és előrejelzések szerint 2030-ra 50 milliárd hálózatba kapcsolt eszközt használunk majd.

A 5G segítségével rövid, 1 ms-os végpontok közötti kommunikációs idővel kell csak számolni, így olyan alkalmazásokat használhatunk,mint az összekapcsolt és autonóm autók és légi járművek, a robotok és egyéb gépek távvezérlése veszélyes körülmények között.

Ennek kicsit Magyarországra specializáltabb kifejtését vártuk a T-Systemstől a Startup Safarin, de részletek híján a témafelvetés aktualitásával is beértük.