Két számjegyes javulás több területen
Rainer Bodendörfer célja egyértelmű: a Wecubex Rohrtechnik vezérigazgatójaként azt akarja, hogy cége példaértékű szereplővé váljon az ágazaton belül a digitalizációban. Lelkesedése, elkötelezettsége és a Trumpf intelligens megoldásai azt jelentik, hogy jó úton halad.

Rainer Bodendörfer nem fél a változástól, sőt. Az elmúlt két év során számos változtatást vezetett be a Wecubex Rohrtechniknél. Ez eleinte meglehetősen nehéz volt. A vállalatnál be kellett vezetni a változás kultúráját, és meg kellett győzni a bizonytalan és szkeptikus munkavállalókat az intelligens gyár koncepciójáról. Ennek során Bodendörfer lelkesen és megfelelő szinten tájékoztatta a dolgozókat a változtatásokról, elmagyarázta a céljaikat, majd kis csapatokkal lépésenként megvalósította őket. Megérte, mert most már mindenki összhangban dolgozik.

Jött, látott, előjegyzett

Minden a Trumpf saját kiállításán, az InTech 2016-on kezdődött. Bodendörfer elmondta: „amikor láttam, hogy milyen hatással lehet a digitalizálás a fémlemezek feldolgozására, annyira meghökkentem, hogy azonnal előjegyeztem egy intelligens gyári ellenőrzést. Tudni akartam, hogy milyen lehetőségek rejlenek a saját gyártási helyszíneinkben”.

A Wecubex Rohrtechnik központja a bajorországi Burgbernheimben működik. A Wecubex-csoport ebből és három további helyszínből áll, amelyek Németországban, Ausztriában és Csehországban működnek. A burgbernheimi helyszín fő tevékenysége a perforált, hegesztett és porbevonattal kezelt fémlemezek és csőelemek gyártása. Ezek acélból és rozsdamentes acélból készülnek, és különböző helyeken használják fel őket: boltbelsőkben, az élelmiszer- és csomagolóiparban, egészségügyi létesítményekben és a járműgyártás területén. Rainer Bodendörfer elmondta: „A rendszerünk segítségével a perforált csövekkel mi vagyunk egész Európa vezető szállítója a boltbelsők területén. Ez olyan terület, ahol sok egyeztetésre van szükség.” A nagy kihívás itt a kis tételméret, amely rendkívüli rugalmasságot követel meg a gyártás során. „Világos volt a számunkra, hogy tovább kell fejlődnünk" – mesélte Bodendörfer.

Adrenalinnal teli elemzés 

Az új kezdet első lépéseként a Trumpf hálózati gyártási tanácsadói felmérték a Wecubex akkori állapotát. Az elemzés a közvetett folyamatoktól az ügyfélkéréseken és a rendelések feldolgozásán (beleértve a programozást) keresztül a logisztikáig és számlázásig különböző területeket ölelt fel. „Az elemzés eredményei annyira izgalmasak voltak, hogy már a következő nap tüzetesen megvizsgáltuk a gyártási folyamatainkat” – mondta Bodendörfer. A tanácsadók egy nagy tömegben gyártott termék alapján megvizsgálták a tipikus munkafolyamatot. Az értékáramlás feltérképezése segítségével megállapították az információk és anyagok áramlását, valamint a munka különböző lépései között eltelt időt. Ezt követően Bodendörfer számára a határ a csillagos ég volt. „A Trumpf részletes koncepciót dolgozott ki számunkra, amelynek segítségével javaslatokat állított össze arra vonatkozóan, hogyan lépjünk tovább, és bemutatta a megfelelő megoldásokat. Ez meggyőzött bennünket. És 2017 áprilisában tényleg elindultunk.”

Beszélgetni kell!

Az intelligens gyár hatfős alapcsapatával és a Trumpffal együttműködésben Bodendörfer először a gyártásmenedzsment optimalizálásába kezdett. Elmagyarázta: „Most már minden szinten kommunikálunk. A dolgozók, csapatvezetők, gyártásvezetők, az értékesítési részleg, sőt a felső vezetés közötti rendszeres, részlegeken átívelő kommunikáció biztosítja, hogy képesek legyünk azonosítani a problémákat, és gyorsan orvosolni őket.”

Ezzel együtt a Wecubexnél nem csak az embereket vonják be a kommunikációba. A tanácsadók a Trumpf Axoom nevű leányvállalatának támogatásával azt javasolták, hogy a gyártásmenedzsment alapját tíz olyan gép összekapcsolása képezze, amelyek a Wecubexnél a gyártás szempontjából fontosak. A hálózatba kapcsolt gépek ma már valós időben jelzik mobiltelefonokon az olyan fő adatokat, mint a kapacitás kihasználtsága, a gépek állapota, valamint a zavarok okai. A gépi adatok beolvasása a gyártásmenedzsment alapját képezi. Ezek együttesen körülbelül 10 százalékos termelékenységi növekedéshez vezettek a cégben 2017-ben.

Zökkenőmentes folyamat

Szintén átfogó és jelentős változtatást jelentett a Wecubex gyártási stratégiájának alapvető átalakítása – azaz a nyomásos rendszerű gyártásról a húzásos rendszerű gyártásra történő átállás. A hagyományos nyomásos rendszer alapelve, hogy a gyártást és az anyagáramlást egy központi egység vezérli. Ez biztosítja, hogy az anyagokat, alkatrészeket és termékeket a rendszer egy előre meghatározott terv keretében „átnyomja” a termelési láncon. Ez addig működik, ameddig a láncban sehol nincsenek zavarok, például egy feldolgozóállomáson jelentkező szűk kapacitási keresztmetszet miatt. Bodendörfer elmondta: „Egészen eddig a gépek kihasználtsági arányára koncentráltunk. Ez azt jelentette, hogy a lézeres síkágyas gépek sokszor gyorsabban vágtak, mint ahogyan a hajlítóállomások dolgozói hajlítani tudtak. Ez sok félkész és kész alkatrészt eredményezett, valamint hosszú átfutási időt.” A húzásos rendszerű gyártás kiszűri az ilyen jellegű elakadásokat. A rendelések feldolgozása igény szerint történik. Ily módon a gyártási láncban később következő feldolgozóállomások csak annyi anyagot igényelnek az előttük lévő állomásoktól (decentralizált vezérlőegységen keresztül), amennyire a rendeléshez ténylegesen szükség van. Az anyagokat, alkatrészeket és termékeket ilyenkor „áthúzzák” a gyártási láncon. Bodendörfer elmondta: „ma már kisebb gyártási tételek mennek végig a gyártási helyszíneinken; lehetséges, hogy egy lézergép nem mindig működik teljes kapacitással, de nincsenek is szűk keresztmetszetek a hajlítóállomáson”. Ennek köszönhetően mind a félkész, mind a kész alkatrészek területén 50 százalékos a készletcsökkentés, illetve az átfutási idő 43 százalékkal csökkent.

A siker vonzereje

Még azokat is meggyőzte az intelligens gyár koncepciója a vállalatnál, akik korábban szkeptikusak voltak. Ez fontos, mert Rainer Bodendörfernek további tervei is vannak. Havonta egyszer az alapcsapatával együtt átnézik a körülbelül 100 pontból álló intézkedési terveket, és együtt megállapítják a következő lépéseket.

Többek között tervezik a TruTops Fab Quickjob-modul, a TruTops Fab Storage-modul és a TruTops Boost-programrendszer bevezetését. A TruTops Fab Quickjob-modul lehetővé teszi a gyártási rendelések felügyeletét és kezelését, a TruTops Fab Storage-modul pedig a készletet szabályozza. A TruTops Boost- és a TruTops Fab Quickjob-modul által kínált osztott rendeléskezelés, alkatrészkezelés és anyagadat-kezelés jelenti az optimalizált gyártásvezérlés alapját; a TruTops Boost pedig csökkenti a programozási munkát.

„A közelmúltban megvalósított intézkedések lehetővé tették a számunkra, hogy 2016 végéhez képest 18 százalékkal javítsuk a leszállítás megbízhatóságát. És ez még nem minden” – Rainer Bodendörfer és a csapata sokat dolgozik azon, hogy a Wecubexet közelebb hozza ahhoz, hogy példaértékű szereplővé váljon ágazaton belül.