Magyar járműkommunikációs cég kapott 11 millió dollárt
11 milló dolláros befektetést kapott az a magyar cég, amelynél járművek és az azokat körülvevő infrastruktúra közötti kommunikációt lehetővé tevő szoftveres és hardveres megoldások fejlesztésével foglalkoznak.

A 2012-ben alapított, budapesti központú Commsignia a járműkommunikációs (V2X) piac globális szereplője, amely 11 millió dollár tőkebefektetést kapott európai és amerikai kockázatitőke-befektetőktől. A befektetésből elsősorban fejlesztői bázisuk növekedését finanszírozza a vállalat, több mint 100 új, magas hozzáadott értékű munkahely létrehozását tervezik.

A vállalat szoftver- és hardvertermékei az autók és az infrastruktúra közötti információcserét megvalósítva lehetővé teszik, hogy a járművek jóval több információval rendelkezzenek a közvetlen környezetükről, felhasználva több forrásból - a jelzőlámpák, közlekedési kamerák, többi jármű szenzorai - érkező adatokat, valamint kulcsszerepet játszanak az autonóm vezetés során.

Megoldásaikat elsősorban okosváros projektekhez és autóipari felhasználásra fejlesztik, az ő megoldásuk szolgáltatja például egy önvezető busz számára a közlekedési információt Las Vegasban az okosváros fejlesztésnél, mely alapján a fedélzeti rendszer döntéseket tud hozni. A V2X technológiával lehetővé válik, hogy az autók fizikai látótávolságukat jóval kiterjesszék, és azonnal értesüljenek a környezetükben zajló, a pályájukat befolyásoló eseményekről azáltal, hogy akár az infrastruktúra, vagy egy másik jármű érzékeli azokat. A közlekedés kooperatívvá tételével a szereplők jóval több információhoz jutnak, így elkerülhetővé válik például egy piros lámpa figyelmen kívül hagyásából kialakuló baleset, biztonságosabbá válhatnak akár a vasúti kereszteződések is.

A cég már két korábbi befektetési körön van túl, az első befektetés a PBG és a Traction Tribe nevéhez fűződik, őket olyan befektetők követték, mint a Day One Capital, a Credo Ventures, a Power Angels és a Hana Investments – ez jelzi a V2X technológiában rejlő potenciált.