3D-nyomtatási központ jött létre Pécsett
Átadták szerdán a Pécsi Tudományegyetem (PTE) háromdimenziós (3D) technológiákat alkalmazó nyomtatási központját.

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében, mintegy 650 millió forintos forrásából kialakított létesítmény kiemelt szerepet játszik majd az oktatásban, a kutatásban, azt rendkívül modern 3D-s nyomtatókkal, valamint speciális kutató- és mérőberendezésekkel szerelték fel – áll a közleményben.

A PTE célja, hogy az összesen mintegy kétmilliárd forintos GINOP-forrással támogatott 3D-projektjén keresztül az orvosi ellátásban, a csúcstechnológiák alkalmazásában érjen el eredményeket, így a kifinomult és megfizethető mesterséges külső vázak alkalmazásában, a betegspecifikus implantátumok tervezésében és készítésében, a virtuális valóság technikáinak diagnosztikai használatában, új anyagok fejlesztésében, valamint előremutató mérnöki és ipari megoldások kidolgozásában.

A kutatási centrumot az egyetem műszaki és informatikai kara épületkomplexumában alakították ki, a korábban kari könyvtárnak otthont adó épületrészben.

A kétszintes létesítmény egyszerre szolgál kutató, kísérleti és gyártóműhelyként, a részben szabadon látogatható felső szint közösségi, oktatási funkciókat is ellát majd.