Angliai tudósoknak sikerült szaruhártyát nyomtatniuk
Az additív gyártási technika a jövőben akár a transzplantációs listákat is felszámolhatja.

A Newcastle-i Egyetem kutatói kidolgoztak egy úttörő technikát, amely a szaruhártya-transzplantációra várakozó emberek milliói számára valóságos megváltást hozhat. Che Connon, a szöveti sebészet professzora és tudóscsapata csupán egy „hétköznapi” 3D-printer segítségével, egészséges szaruhártya-őssejtek, kollagén és alginát kombinálásával olyan biotintát állítottak elő, amellyel a szaruhártya alakját 10 perc alatt rekonstruálni tudták.

A szaruhártya a látószerv számára jelentős támogatást nyújt a fókuszáláshoz, és fontos szerepet játszik a baktériumok és szennyeződések elleni védelmében is. A nehézséget az jelenti, hogy mivel a szem külső rétegén helyezkedik el, módfelett sérülékeny.

Világszerte körülbelül 10 millió embert fenyeget trachoma vagy más, hasonló fertőző betegség okozta szaruhártyavakság, a rendelkezésre álló transzplantátumokból azonban folyamatosan rendkívül nagy hiány mutatkozik. Mivel Connon 3D-nyomtatású szaruhártyái őssejteket használnak, a replikák gyakorlatilag kimeríthetetlen forrásai lehetnek a transzplantátumoknak.

„Az alginát és a kollagén kombinációjából előállított, egyedülálló gélünk életben tartja az őssejteket. A zselé kellően merev ahhoz, hogy megtartsa az alakját, de egyben kellően lágy ahhoz, hogy keresztül lehessen préselni a fúvókán” – állította Connon.

A szaruhártya-replikák nyomtatása előtt a kutatók leszkennelték a páciensek szemét, hogy megbizonyosodjanak a szükséges dimenziókról és koordinátákról. Bár valószínűleg a betegeknek még több éven át várniuk kell, mielőtt ezek a 3D-nyomtatott szaruhártyák hivatalosan is elérhetők lesznek, mégis komoly reményt jelentenek mindazok számára, akik súlyosabb, szaruhártyával kapcsolatos szembetegségben szenvednek.