15 éves múlt, új kezdet a nagy sebességű kameráknál
Az iX Cameras cég korábban az Olympus vállalat nagy sebességű kamerákkal foglalkozó különálló részlege volt, innen vált ki 2014-ben. Ugyanazok az emberek, ugyanazok a mérnökök, ugyanaz a magas minőség jellemzi.

Amikor a gyártó úgy döntött 2014-ben, hogy átszervezi kiterjedt ipari termékskáláját, az Olympus és a KeyMed felső vezetése kidolgozott egy stratégiát, amely lehetővé tette, hogy a csapat tudását és ambícióit áthelyezze egy kis, hatékony, elkötelezett társaságba. Ebből született az iX Cameras vállalat, amelynek égisze alatt tehát jól ismert technológusok, üzletfejlesztő szakemberek, kiszolgáló személyzet, szervizmérnökök és gyártási szakemberek csapata dolgozik sokéves szakmai tapasztalattal és rendkívüli múlttal. Ezen túlmenően az i-Speed kamerákat továbbra is az Olympus legendásan magas minőségi szabványai szerint gyártják, amelyek mára összeforrtak az Olympus nevével. Az i-Speed kamerák számos dizájn- és innovációs díjat is megnyertek, köztük a hőn áhított Queen’s Award for Technical Achievement kitüntetést a műszaki eredményeik elismeréseként.

Általános jellemzők

Az iSpeed termékcsalád akkumulátorral opcionálisan bővíthető, cserélhető. Helyszíni vizsgálatokat tesz lehetővé hálózat használata nélkül, valamint áramszünet esetén szünetmentes tápként funkcionál. Bizonyos típusoknál kapacitása 1 óra, a CDU kezelőpanel is az akkumulátorról kapja az energiaellátását. Az objektívek, megvilágítási egységek széles választéka megoldást kínál minden helyzetben. Az i-Speed szoftver segítségével könnyen és hatékonyan végezhetünk méréseket, elemezhetjük felvételeinket. A kamerák CE minősítéssel rendelkeznek. A főbb alkalmazási területek a repülőgépipari vizsgálatokra, az autóipari, biztonságtechnikai tesztekre, a biomechanikai vizsgálatokra és a gyártóipari, gyártósori ellenőrzésekre terjednek ki.

A nagy sebességű kamerák főbb alkalmazási lehetőségei (forrás: Grimas)

i-Speed 2 termékcsalád Jellemzője a kompakt méret, a kiváló képminőség, az egyszerű kezelhetőség. Opcionálisan választható akkumulátorral és bővíthető tárolási kapacitással. Kialakításának köszönhetően elhelyezhető kis méretű, nehezen megközelíthető helyekre, például gyártósorokon.

i-Speed 3 nagy sebességű kamera CDU-vezérlővel

i-Speed 3 termékcsalád Ez a széria a legnépszerűbb termékcsalád. Rendkívül gyenge fényviszonyok mellett is képes akár 150 000 fps sebességgel felvételeket készíteni. Strapabíró kialakítás, könnyű kezelhetőség, kiváló ár-érték arány jellemzi. Valamennyi területen megállja a helyét, legyen szó ipari, sport-, ballisztikai, automatizálási vizsgálatról. Az egyszerű és gyors kezelhetőség érdekében saját vezérlőpanel (iX Cameras CDU) csatlakoztatható. 8,4 hüvelykes érintőképernyős LCD-kijelzővel látták el.

i-Speed 7 röviden: sebesség, felbontás és még egy kis sebesség

i-Speed 7 termékcsalád Az iX Cameras új, nagy sebességű és felbontású kamerái alkotják az i-Speed 7-es sorozatot. Az eszközök 3 Mp-es képérzékelője akár 1080 pixel felbontással képes 12 500 képkockát rögzíteni másodpercenként, illetve megdöbbentően jó minőségű, 26 gigapixel/másodperc felbontású videó rögzítésére képes, amely jellemzőkkel ezek a jelenleg létező leggyorsabb HD-kamerák. A 8,4ʺ nagyságú LCD CDU kezelőegység gyors, könnyű és kompakt kezelést biztosít. Könnyen csatlakoztathatók PC-hez.

Gyakori kérdések a nagy sebességű kamerákkal kapcsolatban

Használhatóak-e az i-Speed kamerák PIV- (particle image velocimetry) alkalmazásokra? A PIV-alkalmazás a kutatásban és az oktatásban áramlásábrázolásra használt optikai módszer. A folyadékok tulajdonságainak (például pillanatnyi sebesség) mérésére alkalmazható apró nyomjelző részecskéknek a folyadékba való beoltásával, amelyek feltételezhetően hűen követik az áramlás dinamikáját. Annak mértéke, hogy a részecskék mennyire hűen követik az áramlást, a Stokes-számmal fejezhető ki. A folyadék a magával ragadott részecskékkel együtt világít, így a részecskék láthatók. A beoltott részecskék mozgása a tanulmányozott áramlás sebességének és irányának kiszámításához használható.

Igen, az i-Speed 3 és FS típusok rendelkeznek random pillanatfelvételi funkcióval, ami lehetővé teszi, hogy a kamera képet rögzítsen minden bejövő szinkronjelről. A PIV-alkalmazáshoz szintén ajánlható az egyedi igényekre szabott i-Speed DF kameratípus is, amely az SDK szoftverrel vezérelhető.

i-Speed 3 nagy sebességű kamera CDU-vezérlővel

Lehetséges az i-Speed kameratípusok távoli vezérlése? Igen, Ethernetről működtethető, akár 100 m távolságból is. Ha még nagyobb távolság szükséges, arra is lehet megoldást találni.

Milyen messze lehet a CDU (controller/display unit) a kamerától? A hagyományos CDU kezelőpanel vezetéke 3 méter hosszú, de 10 méteres kábel is elérhető. Ha több mint 10 méteres vezetékre lenne szükség, akár két CDU-hosszabbító kábel is csatlakoztatható, így akár 30 méter távolság is elérhető.

Az i-Speed kamerák használhatók úgynevezett High G-alkalmazásokra? Már a hagyományos i-Speed kamerák is rendkívül robusztusak, és ipari használatra tervezték őket. De elérhetők kifejezetten High G-modellek is minden i-Speed-szériában, amelyek alkalmasak különösen nagy nehézségi gyorsulásnak kitett alkalmazásokhoz is.

Mire való pontosan a triggerpozíció funkció? A kamera alapértelmezett beállítása 50 százalékos trigger. Ez azt jelenti, hogy ha a rögzítés 10 másodpercre van állítva, a videó rögzítése 5 másodperccel a triggergomb megnyomása előtt indul, és 5 másodperccel a leállítás után fejeződik be. Ha a kamerát 20 százalékos triggerre állították be, akkor 2 másodperccel a trigger előtt fog elkezdődni, és 2 másodperccel a trigger után fog befejeződni a rögzítés.

Nemzetközi támogatás

Az iX Cameras elkötelezett amellett, hogy a legmagasabb minőségű szolgáltatást nyújtsa az i-Speed felhasználói számára. Ez magában foglalja a kamerabérlés lehetőségét, az alkatrészek problémamentes utánpótlását, a szervizszolgáltatás igénybevételét. Műszaki terméktámogatása a nem műszaki jellegű, általános, terméket érintő kérdéseken túl kiterjed a termék működésével kapcsolatos felvetések kezelésére, illetve az alkalmazások támogatására is.

Az alábbi videónkon a bemutatott kamerákkal hegesztésről készített nagy sebességű felvételek láthatók. Hasonló felvételek itt nézhetők meg a nagy sebességű forrasztásról, ezen a linken gyufa meggyújtásáról készült nagy sebességű felvételeket mutat egy videó, itt izzógyártó sorról készített felvételek jeleníthetők meg, az ezen a helyen lévő felvételek pedig robbantásról készültek nagy sebességgel.