Zöldséget termesztettek az Antarktiszon
A leendő marslakó emberek indokoltan repeshetnek az örömtől a hírre.

Ha valaha is embereket küldünk a Marsra, a vándoroknak stabil élelmiszer-utánpótlást kell biztosítani. Valószínűtlen, hogy az űrhajósokkal együtt több hónapig tartó táplálékot is el tudunk küldeni, ami azt jelenti, hogy meg kell tanulniuk, miként is gazdálkodhatnak az űrben.

A kozmikus mezőgazdaság lehetőségeinek feltárása érdekében több tudós egy antarktiszi kutatóközpontban a táptalajt és napfényt nélkülöző növénytermesztés módszereit igyekezett kifundálni.

A jelentések szerint az első tétel zöldséget már be is takarították.

A kísérleteket a német Neumayer III kutatóállomáson végezték el.

Az állomáson felhúzott üvegházban optimalizált megvilágítással, zárt vízrendszerrel és ellenőrzött szén-dioxid-szinttel ösztönözték fejlődésre az élőlényeket. A szakemberek mérlege végül nagyjából 3,6 kilogramm zöldsaláta, 18 uborka és 70 retek lett. A tudósok azt remélik, hogy májusra az üvegházban hetente 4,5 kilogramm zöldséget áll majd módjukban „tető alá hozni”.

A rengeteg egyéb leküzdendő nehézség dacára maga a tény, hogy a terményeket a Föld legzordabb területén is elő lehet állítani, rendkívül jó hír a Vörös Bolygó felé tartó leendő utazók számára.