Vízfelszíni naperőmű épül egy svájci tavon
Az ABB olyan inverter megoldásokat szállít a világ egyik legmagasabban a tengerszint felett fekvő, vízfelszínre telepített napelemes erőművéhez, amely még télen is akár 30 százalékkal képes növelni az egyenáramú (DC) áramtermelés hatásfokát. 

A Lac des Toules víztározón épített erőmű egyedülálló, mivel nagy tengerszintfeletti magasságban fekszik, egyedi éghajlati viszonyok között működik és az átlagosnál jobb energiatermelési képességgel rendelkezik még azokban a téli hónapokban is, amikor a hőmérséklet jelentősen a fagypont alá süllyed, a napsugárzás szintje pedig alacsony. Az 1810 méter tengerszintfeletti magasságban fekvő svájci mesterséges tó, a Lac des Toules felületére tervezett innovatív naperőmű a számítások szerint évente több mint 800 000 kWh villamos energiát állít elő, és a térségben fekvő 220 otthon áramellátását biztosítja majd.

Az erőmű kiváló energiahozama és hatásfoka a bifaciális (kétoldalú) modulok alkalmazásának és az albedó hatásnak (elektromágneses sugarak visszaverődési képességének) köszönhető, mivel ezek lehetővé teszik, hogy a PV-rendszer a tófelszín és a hó által visszavert fénysugarakat is hasznosítani tudja, az erőmű hófedettség esetén is tovább üzemeljen és folytassa az áramtermelést.

Az ABB teljes körű, PVS-175 típusú string invertereket, száraz transzformátoros transzformátorállomást, közép- és kisfeszültségű kapcsolóberendezéseket tartalmazó technológiai csomag szállításával, valamint műszaki szaktanácsadással támogatta a napelempark megvalósítását. A 2240 négyzetméteres napelempark bifaciális modulokból felépített, 36 darab vízfelületen lebegő egységből áll, amelyeket a horgonysúlyok úgy rögzítenek a tófenékhez, hogy az úszó egységek képesek együttmozogni a változó vízszinttel. Tekintettel a helyszín adottságaira, a lebegő PV szerkezetet és a technológiákat úgy kellett méretezni, hogy azok elviseljék az akár 120km/h-s szélsebességből, a 60 cm-es jégvastagságból és az 50 centiméteres hótakarásból eredő igénybevételeket is.

Az ABB megoldása több jelentős előnyt kínál a Lac des Touleshoz hasonló létesítmények számára. A magas energiahozamok biztosításához azért választották a PSV-175 típusú invertereket, mert ezek a korróziógátló bevonatuknak köszönhetően egyaránt telepíthetők édes- és sósvízi alkalmazásokban is. A PVS-175 inverterek a nagy tengerszint feletti magasságokban lévő, vízfelszíni megoldásokban is jól alkalmazhatók, mivel zavartalanul képesek üzemelni szélsőséges körülmények között és mínusz 25 és plusz 60 Celsius-fokos hőmérsékleti tartományban is.

A napelemblokkok a 1810 méteres magasságban a hóról visszaverődő erős fénysugarakat is hasznosítani tudják és a bifaciális napelem modulok a DC áramtermelés hatékonyságát – még a téli hónapokban is – akár 30 százalékkal tudják javítani. A PVS-175 nemcsak szélsőséges időjárási körülmények között képes jól teljesíteni, de a multitracking funkciójának köszönhetően jól megbirkózik a vízszint évszak- és időjárásfüggő változásaival is. A piacon ma kapható legmagasabb számú, összesen 12 darab MPPT-vel rendelkező úszó naperőmű a sokoldalúsága mellett nagyobb teljesítményt és maximális energiatermelést kínál. A megoldást rugalmasság jellemzi a vízre telepítetthez hasonló, komplex rendszerek esetében is, mivel a rendszer tervezésének köszönhetően biztosítékot és a kötődobozt (combiner box) nem tartalmaz, ami jelentősen megkönnyíti a karbantartást.