Kétoldalú, napkövető napelemek
Egy új tanulmányban jelentek meg a kétoldalú napelemek, amelyek követik a nap járását, így több villamosenergiát képesek termelni, alacsonyabb költségek mellett. 

A fotovoltaikus (PV) modulok energiatermelését nemcsak a hatékonyabb napelemekkel lehet növelni, hanem az innovatív rendszerkoncepciókkal is. Az ismert napelemek, stabilak és csak egyik oldalukon képesek begyűjteni a napfényt, amelynek 22 százalékát alakítják át villamosenergiává. A Joule szaklapban megjelent tanulmányban bemutatnak egy olyan bifacialis és nyomkövető fotovoltaikus rendszert, amely képes a talajból visszaverődő napenergiából is gyűjteni. A nyomkövető beállítás növeli az energiatermelést azáltal, hogy a PV modult a nap folyamán mozgatja úgy, hogy mindig a nap felé nézzen. A bifaciális modulok speciális napelemeket és átlátszó burkolatot használnak, hogy fényt gyűjtsenek nem csak elölről, hanem hátulról is. Mindkét technológia használatban van már, de a kombinációjuk eddig még nem terjedt el, pedig ez az egyszerű ötlet nagy megtérülést hozhat.

Az elemzésükben a Szingapúri Nemzeti Egyetem mérnöke Carlos Rodríguez-Gallegos és kollégái modellezték a napelemet, amelyet világszerte különféle napelemek kombinációjából állítottak elő nagy fotovoltaikus gazdaságokban, amelyek több ezer modult használnak. A nap égbolton történő pályáját kétfajta megoldással lehet követni: az egy tengelyes rendszerek a kelet-nyugati mozgást követik, míg a két tengelyes megoldások emellett a nap magasságát is figyelembe veszik a napelem tájolásakor.

A tanulmányban a kutatók azt vizsgálták, hogy a több száz napelemet tartalmazó naperőművek esetében a különböző technológiáknak milyen következményei vannak az erőművek hatásfokára. Számításaik azt mutatták, hogy az egytengelyes nyomkövetési technológiával ellátott kétoldalas napelemek a bolygón bárhol meglehetősen költséghatékonyak. Kéttengelyes nyomkövetővel felszerelve valamivel több villamos energiát termelnének, de ez a kombináció drágább az egytengelyes rendszereknél.