Végre lehullhat a lepel a Hold kétes múltjáról!
Izraeli tudósok szerint egyre kevésbé valószínűtlen, hogy a Föld hűséges kísérője egy hatalmas, kozmikus karambolnak köszönheti a születését.

1970-ben látott napvilágot az „óriási becsapódás” tudományos elmélete, amely szerint a Hold 4,5 milliárd évvel ezelőtt egy monumentális, „bolygóközi” ütközés következtében jött létre. A feltételezés szerint anno egy nagyjából Mars nagyságú, utólag Theia névre keresztelt protobolygó valamilyen okból letévedt a kb. Nap-Föld-távolságra húzódó keringési pályájáról, és rézsútosan a Földbe csapódott. A teória alapján a Hold később a Theiát is megsemmisítő becsapódás folytán keletkezett törmelékekből állt össze.

A bökkenő az egészben, hogy így kedvenc szatellitünknek anyagösszetételét tekintve a Föld és a Theia keverékének kellene mutatkoznia, márpedig felépítésében a Hold túlságosan is hasonlít az otthonunkul szolgáló égitestre. Az elmélet emiatt csak úgy lehetne igaz, ha a Föld és a Theia gyakorlatilag ikrek lettek volna, amely helyzet előfordulásának esélyét a tudósok idáig nagyon alacsonyra (kb. 1 százalék) tették.

Számítógépes szimulációi alapján ugyanakkor nemrég jelentősen magasabbra becsülte ezt az arányt az Izraeli Technológiai Intézet egyik kutatócsapata, amely a Hold születését is felölelő korszakról végzett számításokat az (értelemszerűen virtuális) Naprendszerben. A team megállapításai szerint az akkori ütközések 20-40 százalékánál járhatott a két találkozó bolygó nagyon hasonló cipőben, ami annyit jelent, hogy a Naptól nagyjából ugyanolyan távolságra és egyazon protoplanetáris anyagból összegyúrva barangoltak a világegyetemben. Nem is annyira abszurd tehát feltételezni, hogy a Föld és a Theia különösen hasonlítottak egymáshoz.