Útra kész a fából készült műhold
Még idén felbocsáthatják az űrbe a világ első, elsősorban fából készült műholdját.

Az egy Arctic Astronautics nevű, finn miniműholdgyártó startup és az Európai Űrügynökség (ESA) együttműködésében összeeszkábált, WISA Woodsatre keresztelt szerkezet héját nyírfából előállított furnérlemez alkotja, ami érdekes módon a világűrben uralkodó mostoha körülményeknek is meglehetősen kitartóan ellenáll.

A szatelliteket hagyományosan alumíniumból és annak ötvözeteiből állítják elő. Az alapanyag lecserélését az indokolja, hogy ezek a változatok a bolygónk légkörébe visszatérve általában nem hamvadnak el teljesen, és így űrszemét válik belőlük. A fakockák ezzel szemben sokkal nagyobb valószínűséggel semmisülnek meg az atmoszférában.

Ugyan a szatellit belsejében az elektronika rögzítéséhez néhány könnyű fémlemez is helyet kapott, a megfelelő időben a műholddal együtt állítólag ezek is jó eséllyel megszűnnek létezni.

Az ESA a WISA Woodsat számára július 9-én már meg is adta a repülési engedélyt. Ha mindegy jól megy, 2021 végén, a Rocket Lab Electron elnevezésű rakétájának fedélzetén fogja elhagyni a Földet a szerkezet.

A küldetés keretében a szakemberek azt kívánják megvizsgálni, hogy a faanyagokból, méghozzá mindenekelőtt a nyírfa furnérlemezekből készült eszközök miként reagálnak a vákuumra, a sugárzás bizonyos fajtáira, illetve a szélsőséges fagyra és forróságra, vagyis, hogy az űrben fellelhető speciális környezeti viszonyok között is életképesek maradnak-e.