hero
Újrahasznosítható maszkot fejlesztettek ki a Miskolci Egyetemen
A cél egy többször is használható antivirális és antibakteriális maszkbetét (membránszűrő) kifejlesztése volt, amely jelentősen növelheti a jelenleg használatos maszkok hatékonyságát.

Az innovatív maszkbetét prototípusának kifejlesztését és tesztelését a Miskolci Egyetem Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központjának és a Műszaki Anyagtudományi Karának kutatói valósították meg.

Mivel a vírusok átlagos mérete három nagyságrenddel kisebb, mint a baktériumoké a membrán technológia tervezése a vírusok eltávolítására igazi kihívást jelentett. A COVID-19 vírus mérete egyébként valamelyest segítette a munkát, ugyanis 250-300 nanométeres nagyságával a nagyobbak közé tartozik. A kutatók szem előtt tartották a maszkbetétek olcsó és költséghatékony tervezését és előállítását is, ami rendkívül fontos a későbbi gyártás szempontjából.

A kép baloldalán a piros négyzet a kifejlesztett szűrő, mellette elektronmikroszkópos nézetei. Jobb oldalon szűrés előtti és utáni tenyészet képei. Forrás: Miskolci Egyetem

A kutatás eredményeként olyan termék jelenhet meg a piacon, amire – különösen az elmúlt hónapokhoz hasonló helyzet esetén, de akár kisebb fertőzések esetén is – valós igény várható nemcsak a lakossági, de egészségügyi vagy rendészeti oldalról is.

A Miskolci Egyetem kutatói eredményeikkel szeretnének hozzájárulni a nagy mennyiségű veszélyes hulladékként jelentkező eldobható arcmaszkok használatának csökkentéséhez és lehetővé tenni a biztonságosabb arcmaszkok használatát mindenki számára.

A most kifejlesztett maszkbetét sterilizálást követően többször felhasználható. Ezáltal egy már használt védőeszköz nem egyből a szeméttárolóban végzi. Ez pedig jelentősen csökkentheti a környezeti terhelést és a fertőzésveszélyt, mivel az eldobható maszkokon lévő vírusok és baktériumok az eldobást követően még mindig fertőzőképesek és ez veszélyt jelent a lakosságra, ezért veszélyes hulladékként tartják számon azokat.

A projekt megvalósításához kapcsolódóan a Miskolci Egyetem kutatói szabadalmi bejelentést tettek, eredményeiket ezt követően rangos angol nyelvű szaklapokban fogják közzétenni, de az ITM koronavírussal kapcsolatos kiadványában is megjelennek a kutatás eredményei.

(Forrás: Debreceni Egyetem)