Új technológiák a formatervezésben
Inno Design konferenciát rendeztek a Budapesti Metropolitan Egyetemen, amelyen esettanulmányokat mutattak be az elmúlt évek termékfejlesztéseiből. A rendezvényt azzal a céllal rendezték meg, élvonalbeli kutatási eredményeket, új technológiákat, anyagokat, tervezési módszereket mutassanak be. 

A viszonylag kis létszámú szakmai rendezvényre főleg a Metropolitan Egyetem (METU) hallgatói és az előadók, oktatók köréből érkeztek, ami nem is csoda, hiszen a megjelent tudományos- és technológiai témák kiváló inspirációs forrásként szolgálhattak az egyetemi képzésben résztvevő hallgatóknak és oktatóknak is. A konferencián – céljának megfelelően – több korszerű, innovatív fejlesztés eredményét prezentálták, többek között az építészet, a design, az anyagtechnológia, a járműgyártás, a tervezéselmélet, a gyártástechnológia és a 3D-s megjelenítés területeiről. 

Prof. Bachmann Bálint DLA, a METU rektora köszöntőbeszédében kiemelte, hogy a felsőoktatás számára innovációs szempontból fontos terület az ipari együttműködés, és hogy jó legyen a rezonancia a gazdasági szereplőkkel. Bachmann nyitóelőadásban a komfortorientált tervezési módszerek bemutatását követően beszélt a legújabb trendekről, mint a VR (virtuális és kiterjesztett, valamint kevert valóság) megjelenése a tervezésben, az intelligens, 3D-modellezésen alapuló tervezési rendszer (BIM – Building Information Modeling), vagy a térinformatikai alkalmazások. 

Ultrakönnyű autó – Light Cocoon

A folyton innováló terület: járműipar

Schater Barbara, az EDAG Engineering GmbH-t mérnök-formatervezője mutatta be a járműipari formatervezés egyik legnagyobb kihívását, az ultrakönnyű autók tervezését a Light Cocoon 3D-nyomatott tanulmányautó fejlesztésen keresztül. Az EDAG Engineering GmbH egyébként Európa legjelentősebb járműfejlesztője és Magyarországon műszaki formatervezésből több kurzust is tart egyetemeken. 

A kaposváron gyártott NABI buszok bemutatásán keresztül Balvin Nándor formatervező egy új kompozit eljárással történő gyártást prezentált, a SCRIMP (Seemann Composites Resin Infusion Molding Process – Seemann féle kompozit gyanta infúziós formázási eljárás) technológiát. Ezt Bill Seemann fejlesztette ki, és a lényege, hogy a korábbiakhoz képest jóval nagyobb szilárdságú héjszerkezeteket képes előállítani, méghozzá vákuum alatti infúziós eljárással. Ezt fel lehet használni szélturbinák gyártásához, járműkarosszériához a hadiiparban, de ahogy Balvin prezentációjából látszott, a buszépítéshez is.  

SCRIMP technológia elve
 

Csepregi Sándor és Nádas Gergely formatervezők előadásukban a Gondola városnéző hajó tervezését és megépítésétmutatták be. A közel 40 méter hosszú, csupa üveg, több mint 8 méter széles hajó az MSK Steel Kft. nyergesújfalui üzemében 2016-17-ben épült. A hajó különlegessége az a 30 méter alátámasztatlan tér, egybefüggő üvegfödém, ahol az utazóközönség tartózkodik. Az előadásból megtudhattuk, hogy a kötélbaktól a kormánykerékig egyedi tervezéssel készült a hajó, és a megszokottól eltérően a formatervezést követte a műszaki tervezés. Ez innovatív megoldásokat eredményezett gépészetileg – ilyen a hajó légkondicionáló rendszere. 

Az esettanulmányokat a különböző anyagfejlesztésekben, nanoanyagokban és 3D-nyomtatott termékekben lévő lehetőségek bemutatása követte. Weltsch Zoltán, a Neumann János Egyetem anyagtudomány kutatója beszélt arról, hogy az anyagkutatást milyen jelentős mértékben befolyásolja a járműgyártás, Tajti Ferenc, a Formlabs Kft. ügyvezető igazgatója pedig a tömegtermékek testreszabásáról beszélt. Példának hozta a New Balance sportcipőt, amelynek a talpát egyedi felhasználói minta alapján nyomtatják ki. 

Az Inno Design konferencián nem csak azt mutatták be, hogy a különböző szakterületek hogyan hatnak egymásra, miként segíti az innovatív látásmód a tervezési irányelveket, hanem azt is, hogy milyen izgalmas jövő vár a tervezőkre, gyártókra és a felhasználókra.