Új mérföldkő a kisbolygók megfigyelésében
Először vettek észre teleszkóppal Naprendszeren kívülről érkező aszteroidát.

Több százmillió éves csillagközi barangolás után egy szivar alakú aszteroida belépett a Naprendszerbe.

A sötétvörös szikladarabot a tudomány Oumuamuának nevezte el, ami hawaiiul hírnököt jelent. A kisbolygó körülbelül 400 méter hosszú, a szélessége pedig nagyjából 40 méter lehet.

Ez az első asztronómusok által is megfigyelt kisbolygó, amely a Naprendszeren kívülről érkezett.

A földközeli objektumok (Near Earth Object – NEO) kiszúrására létrehozott hawaii teleszkóp október 19-én halovány fénypont formájában pillantotta meg az aszteroidát. További megfigyelések és röppályaszámítások után a tudósok arról számoltak be; nem kétséges, hogy az objektum a naprendszeren kívülről származik. A kutatók először azt hitték, hogy a 95 000 kilométer per órával haladó Oumuamua a Lant-csillagképben, a tőlünk 25 fényévre tartózkodó, Vega nevű fényes csillag környékén kezdte meg a vándorútját. Ha a csillag mozdulatlan, tőle a jelenlegi sebességgel 300 000 év alatt érkezett volna el hozzánk az aszteroida. A gubanc ott van, hogy 300 000 évvel ezelőtt a Vega teljesen máshol tartózkodott.

A tudósok most inkább úgy vélik, hogy az Oumuamua már több százmillió éve hasította keresztül a csillagközi kozmoszt, mielőtt tiszteletét tette a Naprendszerben.