hero
Új eszköz segítheti a lebénult betegek gyógyulását
Az Emovo Grasp hatékony támogatást nyújthat a "kiesett" kézmozdulatok ismételt elsajátításához.

Az agyvérzés vagy agysérülés következtében megbénult betegek rehabilitációja rendszerint úgy zajlik, hogy az érintett végtagjaikat fizikailag végigvezetik az „elvesztett mozdulatokon”, és így az agyuk idővel újra megtanulja végrehajtani őket.

Egy Emovo Care nevű svájci startup által gyártott egyik orvosi segédeszköz a kéz esetében éppen ezt a procedúrát mozdítja elő.

Az Emovo Grasp nevű kellék központi eleme kettő, külön hüvelybe zárt, és motorosan mozgatott kábel. Ezek a drótok mesterséges inakként futnak végig az érintett kézfej külső részén, majd pedig szilikongyűrűkön keresztül a mutató- és a középsőujjhoz csatlakoznak.

Forrás: Alain Herzog

Amikor a felhasználó a tárgyak megmarkolását gyakorolni szeretné, csak meg kell nyomnia egy gombot a rendszerhez tartozó kézi távirányítón. Ez a művelet a motort aktiválva előre tolja a kábeleket, aminek következtében a felhasználó ujjai összezáródnak a kiszemelt objektum körül. Mivel a tenyerük és az ujjbegyeik szabadon maradnak, a betegek a tárgyat általában ki is tudják tapintani, illetve a rá gyakorolt nyomás mértékének érzékelésére is képesek.

A távirányítóval nem mellesleg a terhelés nagysága is szabályozható.

Amikor a páciensek úgy érzik, hogy az objektumot már stabilan kézben tartják, leállíthatják a motort, ezzel ugyanis csak lemerevítik a kábeleket, és a szorítás így is állandó marad. A felhasználók ezt követően például akár a tárgy felemelését és visszahelyezését is gyakorolhatják.

Az objektum elengedéséhez már egy másik gombot kell megnyomni, aminek következtében a szerkezet az ujjaikat gyengéden visszahúzza a tárgyról.

Forrás: Alain Herzog

Az Emovo Grasp hatékonyságát jelenleg 30 agysérülést szenvedett beteg bevonásával egy Franciaországban, Olaszországban és Ausztriában folytatott kísérletsorozat keretében vizsgálják.

Az eddigi eredmények biztatóak.

Az egyik tesztalany például azt mondta, hogy hét év teljes mozdulatlanság után, mindössze egy nappal az eszköz első használatát követően két milliméterrel már meg is tudta mozdítani a mutatóujját.

A klinikai teszteket ugyan még nem fejezték be a kutatók, a reményteli fejlemények tükrében nem tartják kizártnak, hogy az Emovo Grasp jövőre akár már a kereskedelmi forgalomban is elérhetővé válik.

(Forrás: New Atlas)