Töltse fel gyaloglással a mobiltelefonját!
Két gépészmérnök az egyik legalapvetőbb emberi tevékenységet használná fel hétköznapi elektromos kütyüjeink használhatóvá tételéhez.

A Wisconsin–Madison Egyetem gépészmérnökei szerint egy nap majd saját lépéseinken keresztül tölthetjük fel mobiltelefonunkat. Mi sarkallhat jobban mozgásra minket, ha nem ez?

„Igen sok energiát hordoz a gyaloglás – mondta Tom Krupenkin. – Elméleti becslések szerint cipőnként 10 watt energiát képes termelni, amiből csupán elvesztegetett hő keletkezik.”

Ha azonban ezt az energiát elcsíphetnénk és elraktároznánk, az okostelefonunkat, zseblámpánkat vagy akár a laptopunkat később akár fel(jebb) is tölthetnénk vele.

Csak hogy nem eszik olyan forrón a kását.

Az energia átalakításának hagyományos módszerei – elektromágneses, piezoelektromos és elektrosztatikus metódusokról beszélünk – egyszerűen inkompatibilisek a lépéseinkkel. Krupenkin és kollégái szerencsére most a jelek szerint megoldást találtak a problémára. A Scientific Reportsban leírt technikájuk a fordított „electrowetting” (kb. elektronedvesítés) nevű eljárást használja, méghozzá egy újfajta, „buborékoltatós” megközelítéssel.

Röviden összefoglalva a cipőtalp alakú szerkezetet két lemez és a közöttük húzódó résbe diktált, áramvezető (de nem mérgező) folyadék alkotja. A lépések a rétegek között folyamatosan buborékokat termelnek, amelyek aztán összeesnek, és ez a folyamat elektromos töltést, vagyis használható áramot hoz létre. Az eszközzel felszerelt lábbeli egy újratölthető akkumulátorral kombinálva még pihenés közben is el tudja látni energiával a kütyüjeinket.

A lehetőségek határtalanok.

Nemcsak a GPS eszközöket és rádiókat cipelő katonák profitálhatnak a dologból, hanem a megbízható áramforrásoktól messze fekvő, félreeső területeken élők, illetve persze az örökmozgó, dolgos városlakók is.

Bár a kísérletek folyamán a ruhadarab négyzetméterenként 100 watt energiát állított elő, a kutatók becslése szerint a megfelelő feltételek mellett akár 10 kilowatt megtermelése is lehetővé válik. Az ilyen magas teljesítménysűrűség mellett kisebb és könnyebb energiafogyasztó készülékek használatára nyílik lehetőség. „A mozgási energia ilyen típusú felhasználásánál a buborékoltató a valaha bemutatott, messze a legnagyobb teljesítménysűrűség elérésével kecsegtet” – mondta Krupenkin.

Nem meglepő, hogy Krupenkin és a társszerző J. Ashley Taylor InStep NanoPower néven már meg is alapította a maga startup vállalatát. Pillanatnyilag ipari és kereskedelmi partnereket keresnek az üzlet beindításához.

Az áramfejlesztő cipőtalp a zseblámpát pédául így működteti: