Szemléletváltás a biztonságosabb bányászatért
Egy új ISO szabvány a gépek jellemzői helyett immár magukat a konkrét baleseteket analizálja.

Nem kérdés, hogy a bányászat az évek során egyre biztonságosabb szakma lett, őszintén szólva azonban még mindig a legrizikósabbak közé tartozik. A porrobbanás, a mérgező gázok és az aknák beomlása évente több ezer áldozatot szed a dolgozók közül.

Egy friss ISO szabvány talán majd segít csökkenteni a balesetek számát.

A bányákban nem mindig könnyű meghatározni, hogy pontosan mi is történt. A tömérdek tényező miatt a szerencsétlenségeknek is rengeteg fajtája létezik. A balesetek megelőzésének egyik kulcsfontosságú lépése a típus és az ok szerinti osztályozásuk, és itt jön a képbe az ISO 19434.

Az ISO bányászati technológiai bizottság (ISO/TC 82) által kifejlesztett sztenderd a bányászati balesetek osztályozásának munkacsoportját (WG 6) vezető Seyed Reza Hosseini szerint már új irányt jelöl: „Mostanáig az ISO bányászati szabványok főleg a gépállomány biztonsági jellemzőit vizsgálták. Az ISO 19434 magukat a baleseteket elemzi, hogy aztán egy, a kiváltó okukat és a következményeiket jelölő kóddal el tudják látni őket.”

Az ISO 19434-ben megadott osztályozás használatával el lehet dönteni, hogy emberi mulasztás vagy egyéb tényező eredményezték-e a bajt.

Amint azt Reza kiemeli: „A nemzetközi szabvány feladata nem csupán a balesetek fő típusainak meghatározása, az is fontos [tulajdonsága],  hogy a helyüket és a mértéküket meghatározva minden egyes bekövetkezett sérülés természetéről is külön információval szolgáljon.”

Az ISO 19434-gyel úgy tűnik megszületett a bányabalesetek régóta várt, átfogó osztályozási rendszere. A bányák biztonságért, egészségügyért és környezetvédelemért felelős szereplői közötti kommunikáció érthető nyelvezetének bevezetésével remélhetőleg a munkakörülmények a bányászati ágazat valamennyi műveletében tovább javulnak majd.