Sokarcú acéltermékek
A Steelvent Zrt. 1999 júliusában alakult, alapítói a Steelvent Kft. és a Delta Acél Kft. voltak. A vállalat nem csupán belföldi, de a környező országokban is sikerrel értékesíti hidegen húzott rúdacéljait, huzaljait, tovább feldolgozott termékeit, rácsait, hálóit és kerítésrendszereit

Az alapító Steelvent Kft. a huzal- és rúdgyártást alapul véve, a kezdetektől célkitűzésként tekintett a továbbfeldolgozott termékek gyártására. E törekvés jegyében került sor 1998-ban a Steelvent Kft. második telephelyének megvásárlására Bátonyterenyén. Az itt gyártani kívánt termékpalettához szükséges gépek, berendezések, technológiák kiépítésével nem késlekedtek, így a Steelvent 2000 Zrt. alapítását megelőzően már magabiztos síkhálógyártást és -értékesítést végzett a cég második gyártelepe.

Az alapításkor egyszemélyes vállalkozás ma közel 80 embernek ad munkát két üzemében. A zrt. piacai elsősorban a belföldi továbbfeldolgozó cégek, illetve Magyarország legnagyobb építőipari vállalkozásai. A táblás kerítések gyártásának hazai piacán ma a Steelvent az egyedüli magyar gyártó.

Gyors reagálás, egyedi igények

A Steelvent Zrt. teljes működése az ISO 9001:2015 minőségirányítási rendszer keretein belül történik, ez alól az innovációs folyamatok sem képeznek kivételt. A családi vállalkozásként működő cég egyik legfontosabb célkitűzése a hosszú távú garancia biztosítása a termékeikre. Innovációs törekvéseik nem csupán a termékek, hanem a folyamatok fejlesztésre is irányulnak.

Előbbiek közül az „ST20 Dózsa” nevet képviselő beülőfüles biztonsági oszloprendszerre a legbüszkébbek, amely nemzetközi viszonylatban is igen komplex és a mezőnyből kiemelkedő fejlesztésnek számít.

Az ötletek sokszínűsége és gyors megvalósítása annak is köszönhető, hogy heti rendszerességű üzletági megbeszéléseiken az újítások megvitatására is szánnak időt, s ezeken az alkalmakon legtöbbször a Steelvent fejlesztőmérnöke, valamint a termékportfólió menedzsere is jelen van. Ennek köszönhetően a nagyobb projektjellegű munkák során is lehetőség adódik arra, hogy akár a legújabb technológiákat, ötleteket alkalmazzák, csakúgy, mint az egyedi igények kielégítésére is.

Az építőipari termékek üzletág alapanyag-szükségletének kiszolgálására miskolci gyáregységükben közel 0,5 milliárd forintból európai viszonylatban is számottevő huzalhorganyzó üzem épül. A fejlesztés alapjához a cég új csarnokot épített, ahol több speciális gyártósort is telepítenek még idén nyáron. Az új technológiának köszönhetően négyrétegű felületvédelemmel ellátott kerítésrendszerek gyártására kerülhet sor.

Gyártástól az ellenőrzésig

A termelés és értékesítés folyamatát a már említett (ISO 9001:2015) minőségirányítási rendszer, illetve a cég vállalatirányítási rendszere támogatja. Ez egészen az alapanyag beérkezésétől – bizonyos esetekben a termékötlet megszületésétől – a késztermék készletre vételezéséig, illetve sok esetben a kiszállítást követő garanciális élettartam-követésig tart.

Az egyedi gyártású gépparkot a termékek önköltségének csökkentése és a minőség javítása érdekében folyamatosan fejlesztik és automatizálják. Az elmúlt 6 évben kerítéstábla-gyártó gépeiket teljesen automatizálták, így a legújabb trendeknek, az ipar 4.0 követelményeinek is megfelelnek.

Az új huzalhorganyzó üzemnek köszönhetően a hazai hozzáadott érték eléri a 70-80 százalékot is, így portfóliójukat egészen az alapanyag gyártásától a minőség ellenőrzéséig egy kézben tudják tartani, így kizárva, illetve csökkentve a külső kockázati tényezőket és növelve a stabilitást. A horganyzott, tekercselt huzal előállítását követően a bátonyterenyei üzemben egyengetett és darabolt, milliméter pontosságú és nyílegyenes huzalpálcákat állítanak elő, hogy aztán azokat az automata gépek kerítéstáblává hegesszék. A hegesztés után különböző merevítő – trapéz, illetve háromszögborda – elemek kialakítására is sor kerülhet. A hegesztett és bordanyomott (a bordák a táblák merevítését szolgálják) termékek a környezeti hatásoktól teljesen elzárva egy fedél alatt bekerülnek a porszóró üzembe, ahol a vevő által kért végleges, a RAL-színskáláról választott bármely színt és az extra tartós felületkezelést megkapják.

Nagy projektek, kiskereskedelmi tervek

A Steelvent Zrt. a kiemelkedően nagy építőipari projektek (pl. Puskás Ferenc Stadion egyedi kerítései és kapui, zalaegerszegi önvezető tesztpálya 7 km hosszú kerítése, Debreceni Nemzetközi Repülőtér 7 km extra védelmi kerítése) mellett egyre nagyobb energiát fordít a kiskereskedelmi igények kiszolgálására is. Stratégiájuk egyik alapvetése, hogy a piacnak ezen szegmensét is minél szélesebb termékpalettával szolgálhassák ki. Ennek jegyében született meg egyik új, innovatív gyártási technológiával készülő termékkörük, az ECO-kapuk rendszere, mely fejlesztéshez a Steelvent az ipar 4.0 elvárásainak is megfelelő automata lézervágó és hegesztőrobotot tervez vásárolni.

Elkötelezettségüket a végfelhasználók kiszolgálása iránt a cég által nyújtott magas minőséggel, ugyanakkor jóval kedvezőbb árakkal igyekeznek bizonyítani.

Céljuk a következőkben a belföldön kialakult piaci verseny első pozíciójának a megszerzése, illetve újabb külföldi piacok megszerzése a technológiafejlesztés és automatizálás eredményeként létrehozott költséghatékonyabb gyártás segítségével.

Vezetői portré

Czél Péter a Steelvent Zrt. elnök-vezérigazgatója 1964. június 28-án született Miskolcon. Már fiatalon megismerkedett az acélipar világával. Tanulmányai során főként a műszaki tárgyak érdekelték, a Miskolci Műszaki egyetemi diplomát követően a Corvinus Egyetem MBA szakát angol nyelven végezte el.

A rendszerváltás idején lett tagja egy csavarkereskedelmi vállalkozásnak, ennek révén vette észre a területben rejlő lehetőségeket. 1993 elején megalapította a Steelvent Kft.-t, amely 1999-re részvénytársasággá nőtt.

Két fiúgyermeke közül a 30 éves Mátyás a művészetek világában tevékenykedik, médiadizájnerként számos világcég projektjében vett részt. Másik fia, Balázs a Steelvent Zrt. építőipari huzaltermékgyárának kereskedelmi vezetője. Nevelt lánya, Míra szintén a cég berkein belül – a rúd- és huzaltermékek üzletágban – kamatoztatja tudását.

Kevés szabadidejében a raliversenysport hobbinak hódol, ennek jegyében egy autóvillamossági technikumi tanfolyamot is elvégzett. Rendszeresen sikerrel vesz részt versenyeken, nemegyszer fiával, Balázzsal közösen. Másik hobbija a hegyi kerékpározás, mely szintén lehetőséget teremt a versenyzésre. Kiválóan beszél angolul.

A Steelvent alapító tulajdonosa bízik benne, hogy családi vállalkozása valóban az is marad, és leköszönése után gyermekei veszik át tőle a stafétabotot.

Czél Péter a Steelvent Zrt. elnök-vezérigazgatója

Cikkünk eredetileg az Év Gyára 2020 kiadványban jelent meg.