Sikeresen fellőtték a világ legerősebb rakétáját
A Falcon Heavyt nem csak kimagasló teherbírása teszi különlegessé.

Magyar idő szerint kedd este háromnegyed tízkor a Kennedy Űrközpont kilövőállásáról sikeresen elstartolt a Falcon Heavy. Nagyjából 2 270 000 kilogrammos tolóerővel kapaszkodott a magasba a robusztus rakéta.

A jármű rakétahármasának két oldalsó tagja a felbocsátás után sikeresen levált az űrhajóról, és egymástól háromszáz méterre a Cape Canaveral-i bázison szinte egyszerre, épségben leereszkedett a földre. A kilövést követő sajtókonferencián Elon Musk elmondta, hogy a középső rakétát már nem sikerült letenni a számára kiküldött drónhajóra, és a céltól száz méterre 800 kilométer per órával az Atlanti-óceánba csapódott.

A misszió még koránt sem ért véget, mivel szállítmányával az űrhajó második fokozata rendületlenül folytatja útját az éterben.  A hasznos teher ezúttal egy Tesla Roadster egy SpaceX-es űrruhába öltöztetett és Starmanre keresztelt bábuval a fedélzetén.

Következő lépésként a második fokozat három hajtómű bevetésével heliocentrikus (Nap körüli) pályára fogja állítani az autót. Elméletileg egy, a Föld és a Mars útvonalai között húzódó elliptikus vágányra próbálja majd elhelyezni a gépkocsit.

Ha hibázik, az autó akár többmilliárd évig folytathatja tőlünk egyre távolodó kiruccanását a kozmoszban.

A Falcon Heavyt a SpaceX 27 saját gyártású Merlin hajtóművel szerelte fel, amelyek induláskor egyenként nagyjából 86 tonna tolóerőt bocsátanak ki magukból. Segítségükkel a rakéta 63 tonna rakományt tud alacsony Föld körüli pályára (Low Earth Orbit, rövidítve LEO) küldeni, ami több mint kétszer meghaladja a jelenleg működő rakéták kapacitását.

Egyszerűbben megfogalmazva pillanatnyilag a Falcon Heavy a legerősebb üzemképes rakéta a Földön.