Saját ásóját vágatta marsi robotjához a NASA
A tengerentúli űrügynökség szerencsére nem az agresszív énjét igyekezett kiélni a kissé barátságtalannak ható manőverben.

A NASA InSight leszállóegysége még régebben komoly slamasztikába keveredett a Marson folytatott tevékenysége közben. Egész pontosan az történt, hogy amikor a gép talajvizsgálati célokból a Vakond becenevű műszerét a vörös bolygóba döfte, a szonda beragadt. A kiráncigálását célzó, néhány sikertelen kísérlet után világossá vált, hogy itt már csak a találékonyság segíthet.

A szakemberek végül is úgy döntöttek, hogy a műszerhez nekivágják a leszállóegység ásóját.

A beavatkozás hatására végül is a Vakond kiszabadult a talaj szorításából. Ugyan első látásra kicsit „nyersnek” tűnhet, a műveletet részletes szimulációkra alapozott, több hónapos tervezgetés előzte meg. Vigyázni is kellett, mert a becsapódás környékén sérülékeny elektromos vezetékek húzódnak.

Remélhetőleg a műszert mostmár semmi sem fogja megakadályozni abban, hogy a kutatási misszióját végrehajtsa. A feladata elméletileg az, hogy a Mars talajában végbemenő hőmérséklet-ingadozásokat kielemezze, illetve, hogy a Mars és a Föld magja közötti hasonlóságokat felderítse.