Robot fertőtlenít a Semmelweis Egyetemen
Semmelweis Egyetem Orvosi Képalkotó Klinikáján a napokban állt munkába a dán UVD Robots ApS, amely UV-C fény kibocsátásával fertőtleníti környezetét. 

Korábban már írtunk arról a dán robotról, amelyik önjáró és UV-fénnyel fertőtlenít. A legkorszerűbb fejlesztések eredményeként létrehozott műszer jelenleg a fertőtlenítés egyik leghatékonyabb eszköze és az első ilyen berendezés Közép-Európában. A robot által használt UV-C fény bármilyen eddig beazonosított mikroorganizmust, az összes ismert baktériumot és vírust – köztük a COVID-19 kórokozóját, a SARS-CoV-2 vírust is – másodpercek alatt képes inaktiválni.

A robot önjáró tulajdonságának köszönhetően nagyfokú mobilitással és automata működésmóddal rendelkezik. Az betanítás után magától járja be a fertőtlenítendő területet, kikerülve az útjába kerülő akadályokat, így képes a klinika folyosói, a CT- és röntgen osztály gyors és hatékony sterilizálására. A technológia környezetbarát és könnyen beilleszthető a napi takarítási folyamatba. Használata során emberi jelenlétre nincs szükség, ezért a fertőzés szempontjából legveszélyesebb, úgynevezett vörös zónába is beküldhető.

Az UVD Robots ApS UV-C fény kibocsátásával fertőtleníti környezetét

„A robot az Orvosi Képalkotó Klinika tereit és vizsgálóhelyiségeit fertőtleníti folyamatosan, emellett részt vesz a teljes Külső Klinikai Tömb tisztántartásában is. A koronavírus viszonylag hosszú ideig életképes marad a felületeken és levegő útján is fertőzhet, ezért fontos, hogy az UVD Robot ApS szünet nélkül fertőtleníti környezetünket." – hangsúlyozta Dr. Maurovich-Horvat Pál, a klinika igazgatója.