Fertőzésmegelőzés, sterilizálás
Hogyan lehet az orvosi hulladékot ártalmatlanítani a környezet veszélyeztetése nélkül? Milyen eszközök állnak rendelkezésre, ha afrikai sertéspestis tizedeli a vaddisznóállományt, hogy lehet az állati tetemeket fertőzésmentesen szanálni? Vácott ilyen, egyedülálló gőzsterilizáló berendezéseket gyártanak, amelyeket világszerte használnak egészségügyi, gyógyszerészeti és mezőgazdasági területeken.

Az egészségügyi szektorban keletkező hulladék jelentős része veszélyesnek számít. Az ilyen hulladékok által okozott egészségügyi és környezetvédelmi kockázatok pontosan meghatározhatók, a kezelésükre vonatkozó feltételek pedig világosan elkülöníthetők az egyéb területen keletkező szemetek kezelési feltételeitől. A WHO irányelve szerint a veszélyes hulladékot a keletkezési helyéhez a lehető legközelebb eső helyen kell feldolgozni. A veszélyes hulladék szállításához fűződő kockázatok magasak, és a fertőző anyagok esetében a kockázati tényező minden egyes nappal növekszik. Szállítása drága, bonyolult művelet, éppen ezért az elmúlt évtizedekben megjelentek a helyi sterilizálást lehetővé tevő berendezések.

Nem temethető, nem égethető

Az egészségügyi ágazatban keletkező hulladékok jelentős része baktériumokat, vírusokat, élősködőket és gombákat tartalmaz, így a fertőzés kockázata nagy. Gondolunk itt a laboratóriumokból származó különböző tenyészetekre, az operációk, boncolások során létrejött hulladékokra, a kötésekre, a testnedvekkel erősen szennyezett ruhadarabokra, de ide tartoznak a különböző eszközök is, amelyek jellemzően egyszer használatos termékek, mint vérdializáló berendezések, csövek, szűrők, tűk, szikék. A szúró- és vágóeszközökön, infúziós készleteken túl a patológiai hulladékok – szövetek, szervek, testrészek – is fertőznek.

Azon kórházi hulladékok, amelyek nehézfémet vagy klórt tartalmaznak, környezetkárosító anyagokat juttathatnak a légkörbe égetésük során. Ha ezeket a fertőző melléktermékeket eltemetik, akkor pedig a talajvíz szennyezését kockáztatják, így a kórházi hulladékok kezelése leginkább akkor hatékony és környezetkímélő, ha a helyszínen ártalmatlanítják. A Celitron olyan integrált gőzsterilizáló és aprítóberendezéseket (ISS) gyárt, amelyek hatékonyak, környezetbarátak, és jóval kisebb beruházással telepíthetők, mint egy megfelelő szűrőkkel ellátott hulladékégető kiépítésének a költsége.

Kis manufaktúra, amely jelen van az egész világon

A Vácra bevezető 2-es főút mellett található modern épület a Celitron főhadiszállása, itt gyártanak és innen irányítják a globális kereskedelmet, a szervizszolgáltatást. A Celitron fő befektetője a londoni tőzsdén is jegyzett BATM-csoport, ennek a nagyvállalatnak a biomedical divíziója alá tartozik a magyar kkv. Aki először jár náluk, nem is gondolná, hogy olyan berendezéseket állítanak elő, amelyekkel akár a sertéspestises disznótetem is egyszerűen eltüntethető. Csont sem marad utána, de még a DNS-t is a felismerhetetlenségig roncsolja.
Mielőtt elragadna kriminális fantáziánk, megkértük Papp Dániel teszt- és szervizvezetőt, hogy mutassa be a sterilizálók, illetve autoklávok, darálók gyártási folyamatát. „A berendezéseink megfelelnek az összes orvosi sterilizálásra és a gépekre vonatkozó irányelvnek. A gyártási technológiánk lehetővé teszi, hogy egyedi igényeket elégítsünk ki, és kulcsrakész megoldásokkal, kizárólag környezetbarát technológiákat használva tegyünk eleget a piaci igényeknek. Úgy kezdtük, mint a Google, egy kis garázscégként, mára viszont világszerte több mint 80 országban több mint 400 kórházi veszélyeshulladék-kezelő egységet (hulladékmegsemmisítő berendezést), valamint több mint 4000 autoklávot, gőzsterilizálót telepítettünk.”

Egyedi termékek gyártása

„A gyártás nagyon sok magyar, német (pl. Schneider Electric elektronikai berendezések, Speck pumpák) és csak néhány távol-keleti alkatrész beérkezésével kezdődik, amelyeket a részegység-összeszerelő kisebb-nagyobb modulokká állít össze, mielőtt megkezdődne a sterilizálók összeszerelése. A nyomástartó kamrák és a vezérlőpanelek saját fejlesztésűek, de a legtöbb alkatrész kereskedelmi forgalomban is kapható. Rendszeres és komoly auditnak, magas certifikációknak, ISO- és emelt szintű ISO-előírásoknak kell megfelelnünk, így a kritikus alkatrészeket mintavételezéssel ellenőrizzük. A százból két kötelezően ellenőrizendő termék helyett mi mindegyiket egyesével megvizsgáljuk, így próbálva minimumra szűkíteni a problémás alkatrészek számát. Ez a magas minőség köszönhető a manufakturális gyártásnak, hiszen minden alkatrészre külön figyelmet tudunk fordítani” – magyarázza a folyamatokat Papp Dániel.
A modulokból ISS- (megsemmisítő és daráló) gépek készülnek az üzem másik részén, ezek mindent megsemmisítenek, csak radioaktív hulladékokat és kemikáliákat nem darálnak. A részegységek beszerelését – tartály, fitting, csövek, motor, pumpák, láncok, fogaskerék – követően egy másik részlegen az elektromos vezetékelés történik – részletes sablonok és milliméter pontosan feljegyzett dokumentáció alapján –, beépítik a kontrollpanelt, kijelzőket, a végén megkapja a gép a borítást, és mehet a tesztelés.
Az ISS egyetlen kamrában végzi el az aprítást és a gőzsterilizálást. Ennek jelentősége az üzemeltetés és a karbantartás során is megmutatkozik, hiszen biztonságos munkakörnyezetet biztosít a kezelők és a technikusok számára, valamint kizárja a keresztfertőzések lehetőségét is. „A kamra elektromotor által hajtott tengelyre szerelt, erős aprító és zúzókésekkel működik, amelyek lecsökkentik a hulladék méretét és helyigényét. A berendezés a feldolgozott hulladékot sterilizálja, ártalmatlanítja, valamint újbóli felhasználásra alkalmatlanná teszi, így az már nem szabályozott hulladéknak minősül, és kommunális hulladékként ki lehet dobni” – meséli Papp Dániel.

Az ISS-berendezéseket a Celitron első mérnöke, Mókus Zoltán tervezte, amelyeket ma már vezető mérnökként a megrendelői és piaci visszajelzések alapján a mai napig tökéletesít.

„Minimum 100 gépet gyártunk évente, ezeknek a készülékeknek az ára 1 és 20 millió forint közé tehető. Az egyedi és az Agri-projektekre (agrárium számára gyártott megsemmisítők) készített gépek száma ezt is nagyban meghaladja. Természetesen az ár függ a mérettől és a felhasználási területtől is. A darálókészülék hangszigetelt és a kezelőtől teljesen elzárt a balesetek elkerülése végett. A működés teljesen automata és biztonságos. Az asztali sterilizálógépek 75-200 liter, a nagyobb telepített készülékek 100-870 liter kapacitással bírnak. Vannak falba szerelhető, egy- vagy kétajtós gépeink is, valamint önálló gőzt, illetve sűrített levegőt előállító tartozékkal felszereltek is. A kisebb autoklávok – gőzölőberendezések – kórházak, magánklinikák, fogászatok számára ajánlottak, ezeket is helyben szereljük össze. A darálóba szikék, tűk, orvosi géz, laparoszkópos műszerek kerülhetnek, amelyek nem újrafelhasználhatók, ezeket bedarálja és gőzöléssel sterilizálja a gép, ezek után kommunális hulladékként kezelhető a megdolgozott anyag. A gőzöléses sterilázógépekbe optikák és olyan eszközök kerülnek, amelyeket újra lehet használni.

Tesztállomás

Az üzem harmadik részében található a tesztállomás. Minden készülékre itt kerül fel a program, itt kalibrálják és végzik el a tesztelést is, ezután kapja meg a berendezés a minden szabványt magában foglaló dokumentációt és a teszteredményeket. „A gőzsterilizáló berendezéseket számos konfigurációban forgalmazzuk” – mondja Papp.
A készülék a fűtőszálak segítségével elkezdi melegíteni a generátorban található vizet, majd gőzt fejleszt, ami által a ciklusfuttatás lehetővé válik. Előre programozott ciklusok futtathatók le vele, lehetőség van gyors sterilizálásra 134 Celsius-fokon, de az érzékenyebb eszközöket, mint az optikák, alacsonyabb hőmérsékleten – 121 Celsius-fokon, hosszabban – sterilizálják, hiszen ezek a drága lencsék 134 Celsius-fokon már károsodnak, deformálódnak, törnek. „Az onfield-tesztelések és a szervizek során minden adatot kielemezve fejlesztjük gépeinket, hogy minél tökéletesebbek legyenek” – mutatja be Papp az autoklávok működését és a sterilizálás folyamatát.

A Celitron forgalmában nem számottevő a magyarországi részesedés, főleg exportra gyártanak, jelen vannak Európában, Amerikában, Afrikában és Ázsiában. „Ha szervizelni kell, akkor első körben távolról próbáljuk megoldani a problémát – akár videókonferenciákkal –, de gyorsan tudunk reflektálni a helyi szervizigényekre is, és rövid időn belül a helyszínre utazunk.
Itthon minden évben szervezünk tréningeket, ezekre meghívjuk a partnercégeket is, és itt különböző fogásokat mutatunk nekik. Speciális esetekben, amikor utazni kell, a lehető leggyorsabban felvesszük a partnerrel a kapcsolatot, intézzük az utazást, és rövid időn belül akárhova elérünk” – foglalja össze Papp a globális szolgáltatások körét.