Réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban (2. rész)
Egy tudóscsapat megtalálta a korai világegyetem idáig észlelt leghalványabb galaxisát.

A 2016.05.25.-I.cikk folytatása

A csapat a galaxis felfedezéséhez a „gravitációs lencsézés” jelenségét aknázta ki, amely az üveglencsén keresztül tapasztalhatóhoz hasonló, torzított képet láttat a szemlélő számára.

A lehűlés folyamatát idáig homály fedte a tudósok számára, mivel nem tudták, hogy a láthatóvá váló csillagok vagy szupermasszív fekete lyukakba eső gázok okozták-e a hatást.

„Pillanatnyilag a legvalószínűbb, hogy olyan, homályos galaxisokban leledző csillagokról beszélünk, amelyek túl homályosak ahhoz, hogy a gravitációs lencsézés okozta nagyítás nélkül a teleszkópjainkkal láthassuk őket – mondta Treu. – Jelen kutatás a gravitációs lencsézést használja ki az ilyen galaxisok létezésének bebizonyításához, és így jelentős lépést jelent a titok feltárása felé.”


„A galaxis azért izgalmas, mert az esetében a kutatók feltételezése szerint nagyon kicsi , a Tejútrendszer egy százalékának egy százaléka lehet a teljes csillagtömege – mondta Marc Kassis, a Keck Obszervatórium csillagásza. – Ez egy nagyon, nagyon kicsi, és nagyon távoli galaxis, ami segíthet megválaszolni a csillagászok által megérteni próbált egyik legalapvetőbb kérdést: az univerzum kezdetén mi okozza a semleges hidrogén gáz 13 milliárd évvel ezelőtti ionizálódását? – fogalmazott Kassis. – Ez volt az az idő, amikor a csillagok létrejöttek és az anyag komplexebbé vált.”