Radikális változások 3D-nyomtatással
Az orvosi eszközök 3D-nyomtatása, a szövetek és szervek bionyomtatása néhány évvel ezelőtt még elképzelhetetlennek tűnt, napjainkra azonban a folyamatos kutatómunka eredményeként valósággá vált. 

Az orvosi 3D-s nyomtatás legtöbbet emlegetett végső célja emberi szervek létrehozása, ez azonban csak egy a számos lehetséges alkalmazási terület közül. Az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően az additív előállítási eljárás egészségügyi ellátásban történő alkalmazhatósága folyamatosan bővül, ami radikális változást hoz a mindennapjainkba. A felhasználási területek sokfélesége és az ezeken támasztott egyedi követelmények igen eltérő technológiákat, precizitást és alapanyagokat igényelnek, amelyek megfelelő megválasztása komoly szakmai tudást feltételez.

Előre begyakorolható műtét

A 3D-nyomtatás lehetőséget kínál a személyre szabott egészségügyi segédeszközök gyors elkészítésére, ezzel megkönnyíti az orvosok mindennapi munkáját, és elősegíti a páciensek felépülését. A beteg MR/CT felvételei alapján létrehozott 3D-nyomtatott anatómiai modellek segítségével az orvosok előre begyakorolhatják a műtétet, láthatják, milyen nehézségekkel találkozhatnak a beavatkozás közben. Kutatások igazolják, hogy egyes gerincműtétek idejét 30 százalékkal csökkentik a 3D-nyomtatott segédeszközök, amelyek gyártása során az alapanyaggal szemben általában nincs speciális követelmény. A műtét közben alkalmazott, beültetett vagy legalábbis a pácienssel kontaktusba kerülő eszközök esetén kiemelt fontosságú a megfelelő biokompatibilitású alapanyag megválasztása, amely lehetővé teszi a folyamatos bőrrel, szövettel vagy akár vérrel való érintkezést is.

Szemészet, fogászat egyéni igényekre

A személyreszabhatóság a viselhető kiegészítők területén is egyre erőteljesebben hódít, aminek eredményeként például napjainkra számos szemüveggyártó kínál testre szabott – az egyén fejformájához tökéletesen illeszkedő, kényelmes és divatos – 3D-nyomtatott szemüvegkeretet. A belga székhelyű Luxexcel által kifejlesztett, személyre igazított 3D-nyomtatott szemüveglencse egyenesen forradalmasíthatja a szemüveggyártást, hiszen minden utólagos csiszolás nélkül, az egyéni igényeknek megfelelően készíthetők akár bi-, tri- vagy quadrifokális lencsék.

Láthatatlan fogszabályozó (forrás: X-Plast)

A rétegről rétegre építkező nyomtatási technológiák elterjedése a fogászatban megállíthatatlan, és a szájsebészeti beavatkozások szerteágazó területein is egyre nagyobb teret nyer. Napjainkban a digitális fogászat egyik legnagyobb áttörése a „láthatatlan” fogszabályozó. A kimondottan az ideális fogsor elérését segítő segédeszközök céljaira kifejlesztett alapanyag segítségével képesek leszünk közvetlenül 3D-nyomtatással előállítani az egyedi fogszabályozót. Az új alapanyagok mindamellett, hogy költséghatékonyak, az emberi szervezetben történő folyamatos használat esetén is biztonságosan alkalmazhatók.

Nyomtatott bőrszövet

A bionyomtatás területén jelentős áttörést ért el az Universidad Carlos III de Madrid kutatócsoportja, amelynek tagjai 2016-ban sikeresen transzplantáltak 3D-nyomtatott bőrszövetet egy élő egérre. Az eljárás során a megfelelő sejtek polimerbe vagy gélbe ágyazásával a csoport képes volt élő szövet additív előállítására. Céljuk a bőrszövet-transzplantációk, valamint az in vitro kutatások elősegítése a mesterségesen előállított bőrszövettel. A kutatás következő állomása az emberi transzplantációkra alkalmas, kevésbé összetett szervek (például vese, máj) és szövetek nyomtatása, amire várhatóan 5-10 éven belül kerülhet sor.

Alapos kutatómunka eredményeként a 3D-nyomtatás kiváló megoldásokat és lehetőségeket kínál az egészségügy számára. A működő szervek nyomtatásáig hosszú út áll még előttünk. A közvetlen gyártási módszer megfelelő alkalmazása az egészségügyi intézetek és a gyógyszergyártók számára komoly kihívást jelent. A jövő feladatai közé tartozik azon szabványok, szabályozások megalkotása, amelyek az új tervezési és gyártási technológiák sajátosságaira is fel vannak készítve.