Pozicionálás gyorsan és könnyen
A karbantartás- és kenésmentes DryLin ZLW Eco fogasszíjas tengelyek jelentős mértékben csökkentik a szállítási és anyagmozgatási műveletekkel járó költségeket.

Árukiadó automatákkal szinte mindenhol találkozhatunk, legyen szó vasútállomásokról, uszodákról, kórházakról vagy gyárakról. A csokiszeletet, a csipszes zacskót, az üdítős palackot vagy éppen a kívánt szerszámot a gépek egyetlen gombnyomással továbbítják a kiadónyíláshoz. A könnyebb műveletekhez, mint amilyen például a palackok mozgatása az üdítőital-automaták belsejében, a konstruktőröknek legtöbbször egyszerű kialakítású és kis helyigényű lineáris vezetésekre van szükségük. Ezeknél ugyanis sem nagy teherbírásra, sem nagy sebességre, sem pedig nagy pontosságú pozicionálásra nincs szükség. A piacon kapható megoldások közül azonban sok egyszerűen túlméretezett. A gyártók választhatnak, hogy vagy teljesen hiába fizetnek a számukra szükségtelen funkciókért, vagy időt és pénzt nem sajnálva kifejlesztik a saját megoldásaikat.

Egyedülálló megoldás: fogasszíjas tengely

A motion plastics műanyagok szakértőjeként ismert Igus egyedülálló megoldása a DryLin Eco: egy beszerelésre készen kapható, belépőszintű termékcsalád, amely amellett, hogy költséghatékonnyá teszi az egyszerűbb pozicionálási és beállítási műveleteket, jelentősen javítja azok hatékonyságát. A legkisebb sorozatból egy 100 mm-es lökethosszú fogasszíjas tengely igen kedvező áron kapható, miközben egy hasonló jellemzőkkel bíró, normál sorozatú alkatrész, amelynek használata csak nagy sebességek mellett jár előnyökkel, ezáltal viszont az egyszerűbb műveletekhez túlméretezett, közel háromszor ennyibe kerül. A szán és a tengelyvégtámaszok fröccsöntéssel készülnek, ami nagyszériás gyártásnál sokkal költséghatékonyabb, mint a fémalkatrészek gyártásakor használt időigényes mechanikai marás. Az új kialakításnak köszönhetően a rendszerben felhasznált alkatrészek száma is csökken, így az összes Eco lineáris tengely beszerelése lényegesen könnyebb és egyszerűbb. Ezeket a nyilvánvaló előnyöket hűen tükrözi a legkisebb sorozat kedvező ára.

Az egyszerű pozicionálási és beállítási műveletek könnyen és gyorsan végezhetők el (forrás: Igus)

A költségekre más tényezők, többek között például a csúszószán siklócsapágyai is befolyással vannak. Ezek a csapágyak nagy teljesítményű Iglidur műanyagból készülnek, mintegy negyven százalékkal olcsóbbak a hagyományos gördülőcsapágyaknál, és semmiféle karbantartást nem igényelnek. A standard sorozat termékeihez képest az Eco tengelyek ugyanolyan finoman működnek és ugyanolyan tartósak, viszont egyszerűen és gyorsan szerelhetők, ezáltal idő és pénz takarítható meg a kenésmentes, optimalizált kopástani jellemzőkkel, karbantartást nem igénylő polimer csapágyak használatával.

Kétféle méretben az első sorozat

Az első DryLin ZLW Eco két telepítési méretben (0630 és 1040) kapható. A termék alapja egy DryLin W profil, amely anodizált tiszta alumíniumból készül. A profil két végén műanyagból előállított tengelyvégtámaszok helyezkednek el, amelyek lehetőséget nyújtanak a hajtás felszerelésére. A tengelyvégtámaszok között egy neoprénből készülő fogasszíjat találunk, amely 0,3 milliméteres pontossággal végzi a tömör műanyag szán előre- és hátrafelé mozgatását. A lökethosszt a felhasználó határozhatja meg. Könnyű kialakításának köszönhetően a fogasszíjas tengelyek tömege 0,3 és 0,7 kg, teherbírásuk pedig 3, illetve 10 kg. Opcionálisan a rendszerhez illő motorok is kaphatók.