Polipcsáp ihlette megfogó a Festótól
A nyolc végtagú fejlábú állattól ellesett technológiájával az OctopusGripper fürge mozgás közben is szilárdan a „markában” tartja a munkadarabokat.

A műszaki újítások kitervelése során az állatvilág mindig is ösztönzőleg hatott.

Az automatizálással foglalkozó német Festo éppen ezért a polipok végtagjainak mintájára alkotta meg az egyik legújabb fejlesztését, az idei Hannoveri Vásár egyik újdonságának szánt OctopusGripper nevű bionikua megfogót. A lágy szilikonból készült, pneumatikusan vezérelhető OctopusGripper két sor tapadókoronggal meghajolva ragadja meg, kíméletesen körülöleli a munkadarabokat. Az aktív, illetve passzív módon vezérelt tapadókorongok vákuumosak, ami miatt a robotkar gyors mozgás közben is szorosan a „markában” tudja tartani a tárgyakat.

Nem ez az egyetlen termék azonban, amelynél a Festo a természetből merített ihletet: a cég szerint (az igazán flexibilis munkavégzés érdekében) az OctopusGrippert az elefántok ormánya által inspirált BionicMotionRobot nevű robotkarhoz csatlakoztatva érdemes hadrendbe állítani.


Még csak belegondolni is hátborzongató, mi születne, ha a fejlesztők a Festo flexibilis találmányát valahogy a Boston Dynamics állatszerű kreatúráival „házasítani” tudnák.