Példátlanul mohó, szmogfaló kompozitot hoztak létre
A titán-dioxid már önmagában is szorgalmasan ártalmatlanítja a légkörben sodródó káros anyagokat. Hát még, ha grafénnel gazdagítják!

Az európai Graphene Flagship nevű kezdeményezésben részt vevő tudósok felfedeztek egy új grafén-titán-dioxid-fotokatalizátort, amely óriási potenciállal kecsegtet az üvegházhatást okozó gázok rabul ejtésében. A kutatócsoport szerint ez az új kompozit a standard titán-dioxid-nanorészecskéknél akár 70 százalékkal több légköri nitrogén-oxidot (NOx) tud lebontani.

Napfénynek kitéve a titán-dioxid a felszínen lévő káros NOx-okat és illékony szerves vegyületeket „felemészti”, és ártalmatlan anyagokat hoz létre belőlük. Amint az most kiderült, grafén hozzáadásával a levegőtisztítás tekintetében még hatékonyabbá válik az anyag.

Feltéve, hogy a grafén előállítását, méghozzá konkrétan a grafit folyékony fázisú hántolását jelentős mennyiségű titán-dioxid-nanorészecske jelenlétében hajtják végre, bizonyos meghatározott feltételek mellett grafén-titán-dioxid-nanokompozit keletkezik.

Amennyiben ezt a kompozitot egyéb anyagokra felviszik, az újdonsült felületekkel passzívan lehet kivonni a levegőből a káros anyagokat.

Ha például az utcákat alkotó betont vagy a házak falait grafén-titán-dioxid-nanokompozittal bevonnák, elméletileg a városok levegőjét jelentősen tisztábbá lehetne varázsolni.