Öt perc alatt feltölthető akkumulátor e-autókhoz
Teljes töltöttséggel 480 kilométeres hatótávolságot kölcsönöz a meghajtott kocsiknak.

A gyorsan feltöltődő akkumulátorok gyártójaként ismert izraeli startup, a StoreDot még 2015-ben bejelentette, hogy az elektromos járművek (EV) számára egy igencsak sebes modell kifejlesztésén dolgozik.  A cég azt állítja, hogy az akkumulátor a kongó ürességből öt perc alatt eléri a teljes töltöttségi állapotot, amellyel 300 mérföld (480 kilométer) távolságra képes eljuttatni az általa meghajtott autót.

A társaság a berlini CUBE Tech Fairen most végre élőben is tanúbizonyságot adhatott találmánya kivételesen szapora feltöltődési képességeiről.

Bár ma már nem kell éjszakákat rászánni egy EV elemének feltöltésére – a Tesla SuperChargerének például csupán két órára van szüksége a teljes telítettség eléréséhez –, lássuk be, még azért így is jó lenne valamennyit farigcsálni a várakozási időből. Az új találmánnyal viszont már az igazán időérzékeny feladatok közben sem kell aggódni, ha lemerül az akkumulátor. (Feltéve, hogy egy töltőállomásig azért még el tudunk vergődni az autóval.)

A StoreDot FlashBattery technológiája nanoanyagokból készült rétegeket, illetve akkumulátorokban idáig soha nem használt organikus vegyületeket alkalmaz. A vállalat azt állítja, hogy a találmány a lítium-ionos változatoknál biztonságosabb, mert nem tűzveszélyes, és az égési hőmérséklete is magasabb.

Az újszerű technológiáját alkalmazó EV-k három éven belül gördülhetnek ki az utakra, és a FlashBattery esetleges sikere hatalmas lendületet adhat az elektromos autók iparágának.