Öngyógyítás káros anyaggal
Egy polimer az általa felszívott légszennyező gáz hasznosításával tud regenerálódni.

Egy nemrég kifejlesztett anyag az általa felszívott szén-dioxid segítségével tudja helyrehozni a saját sérüléseit. Az anyag egy gélszerű polimer és kloroplasztiszok (a növények fotoszintézisét kezelő sejtszervecskék) kombinációját használja, hogy napnak kitéve, a szén-dioxid elragadásával növekedésnek induljon. Ha az anyag egy, immár megszilárdult darabját megkaparjuk, vagy rést ütünk rajta, a megrongálódott rész újra kiegészíti magát. A már létező öngyógyító megoldásoktól eltérően sem hőre, sem ultraibolya fényre, sem más speciális kölcsönhatásra nincs szükség a folyamathoz.

A kutatók korábban már sikeresen izoláltak kloroplasztiszokat, de az eltávolításuk után pár órával  ezek a szerves komponensek abbahagyták a működésüket. A csapat a „hasznos élettartamuk” megnövelésével most praktikusabbá tette az alkalmazásukat.

A jövőre nézve még így is számos tennivaló maradt; a szakértők idővel a kloroplasztiszokat hasonló hatású mesterséges katalizátorokkal szeretnék felváltani.

A lehetséges felhasználási területek már most világosan kirajzolódtak.

A polimer például olyan építőanyaggá is kinőheti magát, amely nagy mennyiségű szén-dioxidnak kitéve sokáig jó kondícióban maradhat. Természetesen más tárgyak bevonataként is sikeresen megállná a helyét. Még gazdasági szempontból is indokolt lehetne a felhasználása, mivel az építkezések területére akár folyadék formájában is el lehetne szállítani, és az átalakítása szilárd panelekké akár a munkálatok helyszínén is megtörténhetne.