Ohiói tudósok úttörő módszere sebgyógyításhoz
A bőrsejtek újraprogramozásával a jelenlegi metódusokhoz képest sokkal hatékonyabban lehet ellátni a sérüléseket.

Az Ohiói Állami Egyetemen dolgozó tudósok kifejlesztettek egy új módszert, amellyel a gyógyítás elősegítése érdekében képesek a test meglévő sejtjeit új sejtekké átalakítani. A Tissue Nanotransfectionnek (TNT) nevezett eljárás egy nanotechnológiát használó eszköz segítségével tudja újraprogramozni a sejteket.

A működési elv: először is az orvosok a bőr felületén könnyű kis elektromos stimulációt alkalmaznak. Ezután egy mandzsettagomb nagyságú csipet ráhelyeznek a sebre. Kevesebb, mint egy másodperc leforgása alatt a csip nagy intenzitású, fókuszált elektromos mezőn keresztül nem invazív módon újraprogramozó faktorokat (előre programozott DNS-t vagy RNS-t) szállít élő bőrsejtekbe, hogy aztán igény szerint bármilyen típusú sejtté át tudja változtatni őket.

A technika egerek elhalt szövetein már bizonyított.

 A TNT abban különbözik a korábbi technológiáktól, hogy sejtszintű, jóindulatú, villámgyors és finoman adagolható újraprogramozófaktor-szállítási módszer.

A kutatók azt várják, hogy a módszert egy éven belül emberi kísérletekhez is felhasználhatják majd. Ha kiderül, hogy biztonságos és hatékony, végső soron a stroke-hoz, az Alzheimer-kórhoz és a Parkinson-kórhoz hasonló egészségi állapotok esetében is segítséget nyújthatna a sejtek újraprogramozásánál.