Offshore töltőbóják a hajózás zöldítéséért
Közösen fejleszt tengerre kihelyezett töltőbójákat a Maersk és az Ørsted energiaipari cég.

Közösen fejleszt tengerre kihelyezett töltőbójákat a Maersk nevű, hajózási vállalat és egy Ørsted elnevezésű energiaipari cég. A projekt célja, hogy az üresen járó motorral veszteglő hajók széndioxid-kibocsátását megszüntesse.

A nyílt vízre kitelepített állomások azokat a vízi járműveket láthatnák el árammal, amelyek ugyan kikötnek, de a fedélzeti rendszereiket továbbra is működtetni kell. Mostanáig ezt az energiautánpótlást főleg csak üresjáratba helyezett, belső égésű motorokkal oldották meg, ami – mondani sem kell – rendkívül környezetszennyező módszer. 

Forrás: Maersk
Forrás: Maersk

Az elmúlt időszakban a technológia tökéletesítésén dolgozó konzorcium most arra készül, hogy „a világ első offshore töltőállomását” immár a nagynyilvánosság előtt is bemutassák. A bója telepítésére már 2022 harmadik negyedévében sor kerülhet, és a tervek szerint az Ørsted egyik északi-tengeri szélerőműparkjához fogják csatlakoztatni.

Forrás: Maersk
Forrás: Maersk

Az ötletgazdák azt remélik, hogy a kereskedelmi bevezetésüket követő öt éven belül a töltőállomások már akár 5,5 millió tonnával csökkenthetik az atmoszférába eresztett szén-dioxid mennyiségét, illetve a szállópor, a nitrogén-oxidok (NOx) és a kén-oxidok (SOx) kibocsátását is jelentősen vissza lehet majd szorítani a segítségükkel.

Forrás: New Atlas