„Zöld” repülőgép-üzemanyagokat kutató központ épül
A fenntartható repülőgép-üzemanyagok tesztelésére és hitelesítésére szolgáló központot (Sustainable Aviation Fuels Innovation Centre, azaz SAF-IC) építenek Sheffieldben.

Az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Sheffieldi Egyetem által közösen finanszírozott centrum a szén-dioxid-begyűjtésre és a hidrogéntermelésre egyaránt alkalmas lesz. Ezeket a matériákat később a központon belül akár az üzemanyagok létrehozásához is fel lehet használni.

A fenntartható üzemanyagok előállításához természetesen már most is léteznek technológiák, de sok gyártónak, és különösen a kis- és középvállalkozásoknak a termelés felfuttatásához és a saját fejlesztésű üzemanyaguk hivatalos vizsgálatához támogatásra van szükségük. A SAF-IC többek között az ilyen, kiszolgáltatottabb piaci szereplők számára fog kutatási és tesztelési környezetet biztosítani.

„A SAF-IC egyik legkülönlegesebb és legfontosabb jellegzetessége, hogy a központ a maga nemében elsőként fog olyan üzemanyagok után kutatni, amelyeket fosszilis tüzelőanyagok használata nélkül lehet létrehozni. Többek között azt is ki szeretnénk deríteni, hogy a bioenergiához kapcsolt szén-dioxid-leválasztási és -tárolási (BECCS) technológia alkalmazásával miként tudnánk negatív kibocsátású üzemanyagot előállítani – mondta Mohamed Pourkashanian professzor, a Sheffieldi Egyetem Energetikai Intézetének igazgatója és az SAF-IC ügyvezetője. – A SAF-IC az Egyesült Királyság számára segítséget fog nyújtani a nettó zéró kibocsátású légi közlekedéshez vezető ösvények kijelöléséhez, és úgy nemzeti mint nemzetközi szinten döntő szerepet fog játszani a valóban fenntartható repülés megvalósításában.”

A Sheffieldi központ építése már folyamatban van, és az érdemi munka akár már 2022 júliusában megkezdődhet a létesítményben.