Napenergia a háztartásokban
Az egy dolog, hogy egyre többet beszélünk általánosságban, illetve lakossági és ipari szinten a zöldenergiákról. De a hatékonyság érdekében alapvető szemléletformálásra van szükség, meg kell érkeznie a megújuló energiáknak a háztartásokba.

Nos, egy ilyen kampányra, illetve egy ilyen fejlesztésre nyert támogatást a ZEZ (Green Energy Cooperative), amely a SOL4ALL projektjével ért el eredményt a Google.org Impact Challenge közép-kelet-európai regionális versenyén.

A SOL4ALL egy közösségi napenergia- program, amelynek célja, hogy arra ösztönözze a lakosságot, hogy használjanak a háztartásban is napenergiát. Az állampolgárok jelentik az energetikai átmenet kulcsfiguráit, így a helyi polgárok, a lakosság és a háztartást vezetők kerültek a program fókuszába. Megtanítják nekik, hogyan lehet a digitális erőforrásokat kihasználni, befektetni, valamint napenergiát termelni és hasznosítani az otthonuaikban.

A projekt célja, hogy összesen 10 megawatt teljesítményű napelemet telepítsen a lakosság a Nyugat-Balkánon, ezzel fenntarthatóbbá téve a térség energiatermelését. Ehhez azonban edukációra, támogatásra és persze hosszú távú elköteleződésre is szükség van.