Fesztivál lesz a szakvásárból
Üzleti fesztiválként születik újjá Európa legnagyobb informatikai szakvására. A formátummal együtt az idei évtől a CEBIT időpontja is változik.

Radikális újításokat ígérnek a CEBIT 2018 szervezői, amely új témakörök szerint kialakított területekkel és csarnokelosztással, valamint eseményekkel várja látogatóit – az eddig megszokott kora tavaszi időpont helyett nyár elején – június 11-15. között Hannoverbe. Miközben a digitalizáció nyolc fő kérdéskörére (mesterséges intelligencia, dolgok internete, kiterjesztett és virtuális valóság, kiberbiztonság, drónok és emberi vezérlés nélkül működő rendszerek, mobilitás és humanoid robotok) fókuszálva a rendezvény változatlanul a kapcsolatépítés és az üzletkötés világszintű fóruma marad, fesztiválként az eddiginél nagyobb érzelmi töltetet és frissességet visz majd a történésekbe, ezzel is fokozva hatóerejüket. 

– Innovatív technológiákat, rájuk épülő termékeket és szolgáltatásokat bemutató kiállításként, valamint színvonalas szakmai konferenciák helyszíneként és a kapcsolatépítés informális környezeteként a CEBIT 360 fokos képet fog adni az üzlet, a kormányzati szféra és a társadalom digitális átalakulásáról – mondta Oliver Frese, a szervező, a hannoveri Deutsche Messe igazgatótanácsának tagja. – Az informatikai és más iparágakban dolgozó szakemberekhez és felsővezetőkhöz hasonlóan a megújuló CEBIT-tel szeretnénk az üzleti döntéshozók következő nemzedékét is megszólítani.  

Idén március helyett májusban rendezik meg a fesztivál-szakvásárt

A CEBIT új formátuma négy platformra, a d!conomy, a d!tec, a d!talk és a d!campus szekcióra épül. A d!conomy kiállítási területén az informatikai és az üzleti döntéshozók olyan innovatív technológiákkal, eszközökkel és megoldásokkal ismerkedhetnek meg – többek között a digitális gazdaság, az e-kormányzat, a kiberbiztonság, a hálózati kommunikáció és az adatközpontok témakörében –, amelyekkel sikerre vihetik a vállalatok és a kormányzatok digitális átalakítását. A d!tec szekcióban élvonalbeli újítók, úttörő fejlesztők és startup cégek mutatkoznak be, míg a d!talk platformon neves szakembereké, gondolkodóké és vezetőké lesz a szó.  

Pódiumra lép többek között Jaron Lanier, a Microsoft Research virtuális valósággal foglalkozó, élő legendának számító kutatója. Dan Lyons, a Steve Jobs titkos naplója című könyv szerzője a startup cégek “pokláról”, Ranga Yogeshwar, Németország legismertebb tudományos szakújságírója pedig a mesterséges intelligencia és az ember kapcsolatának jövőjéről fog beszélni. Dr. Julia Shaw az emberi emlékezet manipulálhatóságáról, Mikko Hypponen, a finn IT-biztonsági cég, az F-Secure kutatási igazgatója a dolgok internetén fenyegető veszélyekről és a kibertámadások kivédéséről fog előadást tartani.

De ez csupán töredéke a konferenciaprogramnak. Június 15-én, a “digitális pénteken” egyedül a d!talk bloggereknek és véleményformálóknak szánt CEBIT!Signals platformján több mint 60 előadás közül választhatnak a résztvevők. A szoftverfejlesztők és a drónpilóták versenyeken mérhetik majd össze tudásukat, és lesz állásbörze is, amelyre a digitális technológiák terén jártas szakemberek mellett az egyetemi hallgatókat is várják a szervezők.

A Deutsche Messe 9-13-as, 14-17-es és 25-27-es csarnokában a kiállítói standok délelőtt 10-től este 7 óráig lesznek látogathatók. A fesztiválhangulatról a d!campus, a CEBIT negyedik platformja gondoskodik majd elsősorban, amely szabadtéri helyszínein egészen este 11 óráig fogadja látogatóit élő zenei koncertekkel, étellel és itallal. Hatvan méter magas óriáskerék is lesz, amelyet az SAP fog felállítani és az alkalomhoz illő módon digitálisan átalakítani.

Hétfő, június 11-e a konferencialátogatóké és az újságíróké lesz, majd a szakmai résztvevők számára fenntartott napokat követően az említett digitális pénteken a CEBIT a lakosság előtt is megnyitja kapuit.