Mozgó alkalmazások az „intelligens gyárakban”
A jövő gyáraiban a rendkívül dinamikus berendezések valós idejű adatátvitel segítségével folyamatosan kommunikálnak egymással. Ebben döntő szerepe van a gyors és biztonságos energia- és adatátvitelnek.

Ahhoz, hogy a jövő gyárának víziója működőképes lehessen, biztosítani kell a különböző szintek valós idejű kommunikációját. Az egyes állomások közti adatcsere érdekében a gyárakban egyre több Ethernet-vezetéket alkalmaznak. És nemcsak az álló, hanem – és főként itt – a mozgó berendezésekben is. Erre az esetre az Igus 23 különböző típusú, rézalapú Ethernet-kábelt kínál, amelyek mindegyikét kizárólag a tartós mozgást végző ipari felhasználási területekre tervezték, mechanikailag viszont olyan kialakításúak, hogy a legkülönfélébb igénybevételeket is kiállják.

Az Igus a Hannoveri Vásáron mutatta be a szakmai közönség részére a különlegesen sokoldalú és jövőbe mutató kábeltípusait, amelyek alkalmasak az „intelligens gyárakban” (Smart Factory) való használatra. És mindezt a következő ígérettel teszi: „3 év garancia az első métertől”.

CAT7 tartósan mozgó alkalmazásokhoz

Az idei Hannoveri Vásáron mutatkozott be az új, CFBUS.052 jelű CAT7-es vezeték. Az adatbiztonság jelentős mértékű növelése érdekében a vezeték fonott és páros árnyékolással, illetve 90 százalékos optikai fedést nyújtó fonott teljes árnyékolással rendelkezik, ami az E-Chain egységben teljesített hajlítási ciklusok milliói után is garantálja a működőképességet. A vezetőszálak/csavart erek speciális szerkezete tartósan ellenállóvá teszi ezt a CFBUS-vezetéket a hajlítással szemben.

– Az optimalizált fonatszöggel készített árnyékolófonat egyaránt védi a teljes árnyékolást a mechanikai törések ellen, és garantálja a vezeték elektromágneses összeférhetőségét – magyarázza Rainer Rössel, az Igus Chainflex vezetékekért felelős üzletágának vezetője. – Az árnyékolt érpárokat optimalizált csavarási hosszal csavarják egymásra úgy, hogy egyrészről megfeleljenek a szigorú mechanikai követelményeknek, másrészről azonban az adatátvitellel kapcsolatos elektromossági követelményeket is teljesítsék.

Az összes fokozottan kopásálló TPE-köpenyes CFBUS-vezetéktípushoz hasonlóan ez a CAT7-es kábel is tűzálló. Emellett UL/CSA-, EAC- és CTP-tanúsítvánnyal rendelkezik, és a Desina-előírásoknak is megfelel. Az új kábel emellett tisztatérben is használható.

Zavartalan kommunikáció nagy igénybevételnél

Elektromos zavarvédettsége és ezzel párhuzamosan jelentősen jobb adatátviteli képessége révén az optikai kábeles adatátvitel különösen érdekes az Industrie 4.0 koncepció szerinti termelés elektromos és mechanikus szempontból döntő jelentőségű területein. A tartósan mozgó alkalmazásokhoz kifejlesztett optikai kábelek kínálatában mindenféle mechanikai igénybevételre megtalálható a megfelelő kábel. Az Igus a CFLG.2EC jelű sorozattal költségkímélő, kifejezetten beltéri, mozgató- és famegmunkáló gépek munkaterében történő használatra tervezett optikai kábeleket kínál, míg a CFRobot5 robotkábel hibamentes kommunikációt tesz lehetővé a háromdimenziós térben.

Az Igus a Hannoveri Vásártól kezdve minden kábelre 36 hónapos garanciát nyújt, amely az első rendelt métertől érvényes.