2015. november 17. 10:51
Biztosan és könnyen tartja pályán az energialáncokat
Az Igus egy új, moduláris, teljesen egészében tribológiailag optimalizált műanyagból készült vezetőcsatorna-rendszert dobott a piacra Guidelite Plus néven. A rendszer nagyon könnyű, egyszerűen szerelhető és költségkímélő megoldást nyújt, emellett kedvezőtlen körülmények között is használható.

Csúszó alkalmazásokban – a gyakran alumíniumból vagy acélból készült – vezetőcsatornák biztosítják az energialáncok optimális működését és hosszú élettartamát, főként hosszú útszakaszokon. Az Igus által kifejlesztett új Guidelite Plus vezetőcsatorna teljes egészében műanyagból készül és könnyen szerelhető. A kifejezetten ehhez a rendszerhez tervezett összekapcsoló mechanizmussal a kopásálló, nagy teljesítményű műanyagból gyártott elemek nagyon gyorsan és egyszerűen kézzel, szerszám nélkül egymásba illeszthetők.

A műanyag alkatrészek kis tömege segíti a beszerelést, de természetesen általában véve is előnyös, ha könnyű megoldásra van szükség. A csatornaelemek minden második csatlakozásánál elhelyezett speciális, táguló hézagok még nagyobb rugalmasságot és alkalmazkodóképességet biztosítanak, különösen nagy hőingadozás esetén. Így a termék szabadban telepített alkalmazásoknál is korlátozás nélkül bevethető.

Kedvezőtlen körülmények közötti használatra

A műanyagból készült Guidelite Plus vezetőcsatorna ott is használható, ahol a fémből készült változatok az agresszív anyagok vagy korrózióveszély miatt nagyon drága megoldást jelentenek, vagy egyáltalán nem alkalmazhatók. A Guidelite Plus az ilyen alkalmazási helyzetekhez speciális műanyagból is elkészíthető, amely még jobban ellenáll a vegyszereknek és a gőzöknek. Ezáltal új felhasználási lehetőségek nyílnak például a galvanizálás vagy a műtrágya-előállítás terén, ahol eddig egyébként drága nemesacél megoldásokra volt szükség. De a Guidelite Plus gyakorlatilag minden olyan más dinamikus használat esetén idő- és költségkímélő megoldást jelent, ahol tartósan hosszabb útszakaszokat kell zavartalanul és karbantartásmentesen, alacsony sebességgel (maximum 1 m/s) megtenni. Az alumínium- vagy nemesacél csatornákkal összevetve már maga a beszerzés is jelentős megtakarítást kínál.

Videónk bemutatja az Igus által gyártott Guidelite Plus felépítését és jellemzőit

Az energialáncokhoz készült, műanyag vezetőcsatorna 35, 50 és 64 milliméteres külső magassággal szállítható. Legyen szó új telepítésről vagy utólagos, egyszerű beszerelésről már meglévő berendezésekbe, a Guidelite Plus használata mindenképp megéri. A hasonló nemesacél vagy alumíniumcsatornákhoz képest ezzel a költségkímélő megoldással duplán, a beszerzésnél és a szerelésnél is pénzt takarít meg a felhasználó.