Modern csomagolás
A globálisan vezető, prémiumkategóriájú csokoládét gyártók minőségi követelményei nemcsak az alapanyagokra és a gyártási folyamatokra vonatkoznak, de a termék csomagolására is.  

Elengedhetetlenek a teljesen hibátlan, tökéletesen csomagolt csokoládészeletek. A gyakori formátumváltások különleges kihívást jelentenek. A legújabb LoeschPack LTM-Duo hajtogató csomagológépek formátumváltó elemeken alapulnak fix leállítással és bevált Balluff RFID-vel (rádiófrekvenciás azonosítással) az elvárt kivitelű csomagolás érdekében cserélt gépelem automatikus érzékelésére.

A Balluff BIS U nagyfrekvenciás ipari RFID-rendszer biztosítja, hogy a cserélhető elemeket automatikusan érzékelje és azonosítsa a berendezés. Az elemek azonosításához fémcímkék helyett RFID-adathordozókat használnak, amelyek azonosságát érintkezés nélkül, ezért kopásmentesen olvassa le az UHF (ultranagy frekvenciás) olvasó/író fej. „Ez akkor is működik, amikor nincs rálátás, és/vagy a címkék piszkosak” – magyarázza Christine Hanke, a Balluff iparági vezetője. A BIS U ipari RFID-rendszer fő alkotóelemei a processzoregység, egy vagy több irányított UHF-antenna körkörös polarizációval és a már említett transzponderek a tárgyak azonosítására.  

Innovatív csomagolási koncepciók a csokoládészeletek kétlépcsős LTM-Duo hajtogató csomagológépével

Vizuális megjelenítés színekkel

A gép szabályozó eszköze automatikusan értékeli az információkat, és ennek megfelelően előre eltárolt intézkedéseket kezdeményez, így támogatja a felhasználót. A Balluff SmartLight – egy LED-jelzőlámpa IO-Link-interfésszel – az előrehaladás vizuális megjelenítése érdekében változtatja a színét, amikor csere történik, ami még nagy távolságról is látható. Ehhez a színek széles választékát kínálja, szabadon választható fényerősséggel. A rendszer csak akkor indul be, amikor az összes cserealkatrész a megfelelő helyre kerül, és ott rögzítve van. Ez kiküszöböli a gép helytelen elemmel (alkatrésszel) való indítása által okozott károsodást.

„A SmartLight különleges tulajdonsága – jegyzi meg Christine Hanke a Ballufftól –, hogy rugalmasan adaptálható a szabályozó eszköz gyakorlatilag bármilyen követelményéhez, a hardver fáradságos konfigurálása nélkül. Ez kiküszöböli a különféle színű modulok máskülönben szokásos nehézkes kombinálását, hogy azok jelző lámpaoszlopot alkossanak.” Ugyanakkor a szabályozó eszközzel való, elsődlegesen IO-Linken keresztül megvalósított összeköttetés miatt kiaknázhatóvá válik az IO-Link sok jellemző előnye, például a telepítés automatikus felismerése és konfigurálása (plug and play) és a problémamentes indítás kényelmes paraméterbeállítási lehetőségekkel.

Zökkenőmentes integrálás

A rendszer érzékeli az összes elemformátumot
A Balluff UHF-rendszert zökkenőmentesen lehet integrálni a megoldásba. A különlegesen kompakt adathordozók (méreteik 7,1 mm×3,1 mm×3,1 mm) teljesen laposak, és túlnyúlás nélkül lehet őket különféle formátumú elemekhez erősíteni. Mivel a memóriában rögzített a gyártási számuk, az úgynevezett UID-kódok (egyedi azonosítók), a formátumot meghatározó elemek bármikor egyértelműen azonosíthatók, még akkor is, ha jeladót (transzpondert) rögzítenek a fémfelületekre. Ez volt egyben a LoeschPack iránt támasztott egyik lényeges követelmény.

A passzív adathordozók szintén nem igényelnek saját tápellátást, mert az energiát az UHF olvasó/író fejtől nyerik. Ez szükségtelenné teszi az akkumulátorokat. Az elektronika és az antenna a címkébe van beépítve. Az UHF-megoldás a passzív címkékkel együtt legfeljebb 6 méteres hatótávolságot biztosít, és a jelrögzítés nagy megbízhatóságát kínálja. A rendszer alkalmas tömeges rögzítésre, így az antenna hatótávolságán belül az összes cserélhető elem térbeli irányulástól függetlenül hatékonyan leolvasható. Egy másik pozitívuma ennek a technológiának a hagyományos azonosítási módszerekkel, például a vonalkóddal összehasonlítva az a képesség, hogy az adatok között az elemek hasznos élettartamát is leolvassa a címkéről, majd ezt az információt folyamatosan frissíti az egyes igénybevételeknél – ezt a funkciót azonban a rendszer még nem használja.

Világszerte alkalmazható

A Balluff BIS U RFID-rendszerrel az LTM-Duót globális használatra is felszerelték, mivel a Balluff RFID-megoldása a 860-tól 920 MHz-ig terjedő frekvencián működik, és megfelel az ISO 18000-6C, valamint az EPC Gen 2 Class 1 globális szabványoknak. Emellett a megoldást nagyobb erőfeszítés nélkül, világszerte elterjedt szabványos interfészek felhasználásával hozzá lehet illeszteni a meglévő berendezésekhez.

www.balluff.hu

(A cikk eredetileg a FoodTechLine című kiadványunkban jelent meg.)