Mobil HMI – fejlesztés pillanatok alatt
A groov segítségével megjeleníthető a termelés aktuális állapota és kulcsmutatói (KPI) monitoron, táblagépen, okostelefonon, okos TV-n és más, modern böngészőt támogató platformon. A groovot el tudja vinni magával a zsebében egy mérnök helyszíni hibaelhárításra vagy karbantartásra.

A groov egy mobil HMI, amely elérhető bárhol, bármikor. Az okostelefonra telepített HMI alkalmazáson látható a hiba forrása, így egyszerű a hibakeresés, a hibaelhárítás után pedig ugyanilyen egyszerű az ellenőrzés. A groovval pillanatok alatt lehet képernyőképeket készíteni és azokat módosítani. A kaliforniai Opto22 1974-ben alakult, és optikailag leválasztott szilárdtest-reléket kezdett el gyártani. Ezt az üzletágat a mai napig megtartották, de ma már a felügyeleti és vezérlőrendszereik, a SNAP PAC termékek teszik ki az árbevétel nagy részét.

Az Opto22 által gyártott programozható automatizálásvezérlő (PAC) egy egyedülállóan egyszerűen programozható rendszer. A robusztus kialakítás mellett számos népszerű protokollt (Modbus, SNMP, Ethernet/IP, OPC stb.) támogat, és rendelkezik néhány olyan szolgáltatással (adatbázis-kezelés, saját megjelenítő), amellyel hihetetlenül egyszerű a programozás és a más rendszerekhez történő illesztés. Ezt a filozófiát követte a groov fejlesztése is.

Zsebben elvihető

A groov egy olyan csomag, amely valamennyi elemet tartalmaz automatizált rendszerek felügyeletéhez, operátori felületek készítéséhez és megjelenítéséhez. Bármely böngészőn, eszközön és képernyőméreten megjeleníthető. Elképesztően könnyű használni, hiszen kódolás nélkül lehet vele fejleszteni. A groov használatához nem szükséges semmilyen programot vagy bővítményt – például Java, Silverlight vagy Flash – letölteni. Csak meg kell nyitni egy modern böngészőt, például a Firefoxot, Safarit vagy Chrome-ot, és már látható is a HMI. Hihetetlenül hangzik, de minden eszközön fut, amely modern böngészőt használ, egészen az iPod touchtól kezdve bármely gyártó okostelefonján, táblagépén át a nagy képernyős televíziókig.

A képernyő mérete nem befolyásolja a groov használatát. Minden igazodik az adott eszköz képernyőméretéhez: grafikák, gombok, címkék, képek, élő videók, trendek. Mindemellett a gombok és a csúszkák mindig akkorák maradnak, hogy még kényelmesen lehessen használni őket. Ez azt jelenti, hogy a ma létrehozott interfész használható a holnap eszközein is, hiszen a groov olyan szabványokat használ, mint a HTML5, aCSS+ vagy az SVG, amelyek bárhonnan azonnal fejleszthetők. A groov ezen túlmenően kapcsolódhat ipari automatizálási (például GE, Allen-Bradley, Modbus, ABB, Wonderware stb.), épületautomatizálási (Honeywell, BACnet stb.) vagy energiaelosztási rendszerekhez (például DNP3, IEC), mindenhez, ami a KEPServerEX kommunikációs platform által támogatott.

A bárhol és bármikor történő használat előnyeit gyorsan meg lehet szokni, és nemcsak kényelmet, hanem számokban is mérhető megtakarítást lehet vele nyerni. Könnyen kiszámolható, hogy adott alkalmazás esetén mennyit tudunk megtakarítani azzal, hogy:

• nem kell visszaballagni a számítógéphez egy szelep vagy más eszköz leteszteléséhez,

• egy olcsóbb táblagép vagy telefon is használható operátori interfészként,

• láthatunk és ellenőrizhetünk olyan folyamatokat és eszközöket, amelyeket ezelőtt nem (például távoli vagy veszélyes helyen található berendezéseket) és olyan helyeket, ahová nem lehet belépni vagy nem lehetséges a hálózati kábelezés.

A folyamatokat rajzolt megjelenítése mellett IP kamera képével lehet vizualizálni, hogy még pontosabb képet kapjunk az esetleges problémáról.

Kézzelfogható előnyök

A groov egyszerű használhatóságára jó példát ad egy kaliforniai rendszerintegrátor, a GG Services, amely egyedi fejlesztésű vezérlőrendszereket szállít elsősorban víz- és szennyvízkezelési rendszerekhez. A cég megbízást kapott valós idejű távoli elérés fejlesztésére a felügyeleti rendszerhez, ám a határidő meglehetősen rövidnek bizonyult. A tulajdonos, Gavin Gray tisztában volt azzal, hogy ez milyen mértékű munkával jár (fejlesztés, telepítés, tesztelés, hibakeresés), és mivel erre most nem volt ideje, alternatív megoldásokban kezdett el gondolkodni.

A PC-alapú HMI fejlesztése elsőre jó választásnak tűnt, azonban ez az informatikai osztály jóváhagyását igényelte, amire ez esetben szintén nem volt idő. Gavin Gray hallott már korábban a groovról, és mivel ez egy egyszerű webes megoldásnak tűnt, amellyel gyorsan lehet fejleszteni, ezért úgy döntött, hogy kipróbálja. A kommunikáció kiépítése után konfigurálta a groov dobozt, és kialakította a megjelenítendő képeket. Kezdetben olyan valós idejű adatokat jelenített meg, mint például vezetőképesség, a pH és az áramlási értékek. A kliensalkalmazás képes vezérelni a szivattyúkat és a szűrőket, rajta keresztül be lehet állítani a tartályszinteket, valamint az energiafelhasználás is követhető.

– A vízkezelő rendszerből érkező valós idejű adatokból láthatók a problémák és elvégezhetők a korrekciók, valamint egy általános képet is kaphatunk a rendszerről – nyilatkozta Gavin Gray. – A tapasztalatok szerint a groov a 90 százalékát elvégzi egy olyan munkának, amelynek során távfelügyeletet és HMI-t kell létrehozni. A groov számos működő referenciával rendelkezik, felhasználói különböző iparágakból kerülnek ki.

A víz- és szennyvízkezelés mellett használják a gyártásban és az elektronikai iparban a termelés valós idejű követésére, de találhatunk referenciát étteremre is, ahol a különböző épületfelügyeleti rendszereket (HVAC, tűzjelző, világításvezérlés stb.) mind a groov segítségével, egy rendszerből monitorozzák a dolgozók telefonjain keresztül. A hazai viszonylatban is megfizethető groov bárhol, bármikor használható, bármilyen rendszerhez képes kapcsolódni, és bármilyen iparágban megtalálhatjuk a hihetetlen gyors fejlesztés és az egyszerű használat előnyeit.