Minőség a szemcseszórásban
Öntödei tisztítóüzem teljesítőképességét, gazdaságosságát és ergonómiáját is növelték egy kapacitásbővítés során a Rösler berendezéseivel.

A testvérpár, Olaf és Oliver Cordt 1996-ban vette át a Marsberger Fémöntöde Erger üzemet, amely azóta is folyamatos bővítés alatt áll. Manapság a szolgáltatási portfólió számos különféle alumíniumötvözet feldolgozására szolgáló kemence mellett kokillaöntéssel készülő munkadarabokat, valamint mechanikai megmunkálást foglal magában a legmodernebb megmunkálóközpontok és forgatórendszerek segítségével. Az egyik nemrégiben lezajlott kapacitásbővítés során a jelenleg MMG Marsberger Metallgus néven működő cég tisztítóüzeme teljes mértékben átépítésre került, és az aktuális teljesítményre, minőségre és ergonómiára vonatkozó követelmények szerint alakították ki.

Komplett tisztítóüzemi megoldás

Annak érdekében, hogy a tisztítóüzem megfeleljen a legújabb követelményeknek, a cég 2018-ban úgy határozott, hogy egy új szemcseszóró berendezésbe, valamint a meglévő szemcseszóró berendezés modernizálásába ruház be. Ezenfelül két új szűrőberendezés és egy kézi szemcseszóró berendezés is beszerzésre került manuális tisztítási és sorjátlanítási feladatokhoz. A Rösler cég által kínált átfogó termékcsomag mellett való döntés egyrészt a minőségnek, a termékek kivitelezésének és a szervizszolgáltatásoknak köszönhető, másrészt pedig egy közeli másik öntöde nagyon jó tapasztalatainak a gyártó berendezéseivel kapcsolatban.

RDGE 1250-4-F típusú drótköteles (hurogszalagos) áthaladó szemcseszóró berendezés

Minőség, mennyiség és ergonómia

A felhasznált új berendezésnek nem csupán a szóróminőség, az áthaladó mennyiség és a hozzáférhetőség követelményeinek kellett megfelelnie, hanem a munkatársak részére ergonómiai szempontból jó kezelést kellett biztosítania. Az igényekkel összhangban a Rösler cég megtervezte az RDGE 1250-4-F típusú drótköteles (hurogszalagos) áthaladó szemcseszóró berendezést, amelyet megosztott serleges szállítóművel az öt méter magas csarnokhoz illesztettek, és speciálisan a fémöntöde számára alkalmas kivitelezésben került megépítésre. Így például a mangánacélból készült szemcseszóró kamra által optimalizált kopásvédelemmel rendelkezik, és ellenálló anyagból gyártott cserélhető öntvénylemezekkel bélelték ki. A munkadarabok szállítását egy nagy kopásállóságú, strukturált rácsos drótháló segíti, amelyet az ügyfél igényei szerint alakítottak ki, és 250 kg terhelést bír el folyóméterenként.

A szemcseszóró kamrában a kabinra szerelt négy, darabonként 15 kW teljesítményű Gamma 400G típusú turbina gondoskodik arról, hogy még a legbonyolultabb munkadarabok megmunkálása se jelentsen gondot. A Rösler cég által kifejlesztett nagy teljesítményű turbinák az Y formában kialakított lapátoknak köszönhetően a hagyományos turbinákkal szemben 20 százalékkal nagyobb szóróteljesítményt érnek el alacsonyabb energiafelhasználás mellett. Emellett a lapátok forgathatók, és mindkét oldalról használhatók. A csere egy gyorscserélési rendszerrel egyszerűen és beépített turbina mellett történhet. Ebből következik a rendkívül hosszú élettartam. A kopásálló és energiatakarékos Gamma 400G típusú turbinák a meglévő szemcseszóró rendszer modernizálásánál is alkalmazásra kerültek.

Felismeri a munkadarabokat

Az új berendezésbe ezenfelül munkadarab-felismerési funkciót is beépítettek. Ezáltal csak akkor kerül sor szemcseszórásra, ha a berendezésben munkadarabok találhatók, ellenkező esetben automatikusan készenléti (standby) üzemmódba kapcsol. Ez szintén hozzájárul ahhoz, hogy csökkentsék a kopást és az energiafelhasználást. A turbinánkénti maximum 200 kg/perc szóróanyag-mennyiség – a szállítási sebességhez hasonlóan – a berendezés vezérlésében tárolt és a kezelőszemély által kiválasztott, munkadarab-specifikus szemcseszóró programnak megfelelően, automatikusan alkalmazkodik a megmunkálandó munkadarabokhoz. A beépített magasságfelismerésnek köszönhetően a berendezés kifutó részén elhelyezett leengedési állomás optimálisan alkalmazkodik a megfelelő munkadarabhoz. Ez lehetővé teszi a rátapadó szóróanyag lehető legjobb eltávolítását. 

A szemcseszóró anyag előkészítése nagy teljesítményű mágnesszeparátorral történik. A levegő-előkészítés szűrőrendszerei az alumíniumból készült öntvényeknek köszönhetően robbanásbiztosak, és – a gyártási terület megtakarítása érdekében – a csarnok külső területén kerültek elhelyezésre.

(A cikk eredetileg a GyártásTrend májusi lapszámában jelent meg.)