Mini atomerőműveket telepít a Rolls-Royce
A Rolls-Royce világszerte együttműködik innovatív startupokkal és politikai döntéshozókkal, hogy megpróbálják csökkenteni a globális szénlábnyomot és növelni az atomenergia biztonságát, opcióvá tenni az energialáncban.

A Rolls-Royce nemcsak luxusautókat gyárt, hanem futurisztikus projektekben is részt vesz, kezdve az elektromos repülőgépektől a lézerfegyver-rendszerekig. A vállalat most két apró atomerőmű telepítését kezdheti meg Walesben és Észak-Angliában. Az egyik helyszín egy folyamatosan késleltetett nukleáris projekt, a másik pedig egy leszerelt atomerőmű. A programra az Egyesült Királyság kormánya 2019 júliusában vállalt finanszírozást, kezdetben 18 millió fontot.

A tervezett kis moduláris nukleáris reaktorok (SMR – small modular reactors) méretükben mindössze tizedakkorák, mint a hagyományos nukleáris reaktorok, így sokkal könnyebben és sokkal gyorsabban is felépíthetők. Egy új mini reaktor építése mindössze négy évet vesz igénybe, míg az Egyesült Királyság korábbi reaktorainak legrövidebb építési ideje nyolc év volt – írja a Popular Mechanics.

Artisztikus hatást kelt a moduláris nukleáris kisreaktor, amelyek Trawsfynyddben és Wylfában épülhetnek fel (kép: Rolls Royce)

A Rolls-Royce szerint minden állomás 450 megawatt villamos energiát fog termelni – ez körülbelül háromnegyed része a hagyományos reaktor által generáltnak –, de sokkal kisebb környezetterhelés mellett. Technológiáját tekintve hasonló, nyomottvizes reaktorokról van szó, mint a paksi atomerőmű is, ezek a nukleáris reaktoroknak azon típusa, amelyben a fűtőelemeket nagynyomású víz veszi körül. A víznek kettős szerepe van, egyrészt ez szolgál moderátorként, másrészt a nagynyomású vizet hőcserélőbe vezetik, ahol a termelt hőt átadja a kisnyomású rendszernek. A moduláris kisreaktor függöleges orientációjú, így a gravitáció elősegíti a forró és a hideg víz mozgását.

A Rolls-Royce reaktorhűtőrendszerének illusztrációja

Az Egyesült Királyság jelenleg a meglévő nukleáris erőművek bezárására törekszik az öregedő infrastruktúra és a megújult biztonsági aggályok miatt, jelenleg az a cél, hogy 2030-ig felszámolja az összes atomerőmű működését, amelyek közül a legtöbbet körülbelül 35 éves élettartammal építettek, és a 2020-as években bezárnak – írja a Guardian. 
A moduláris reaktorok jól alkalmazhatók az energetikai technológiában, az előregyártott moduláris elemekből való építkezéssel erőforrást lehet megtakarítani. A Rolls-Royce azt mondja, hogy sok kis reaktor egyszerre történő legyártása költségeket takarít meg, lehetővé tesz egy kiszámítható programot az első betonelemtől az üzembe helyezésig mindössze négy év alatt, beleértve az 500 napos, helyszíni moduláris felépítést is.