Mesterséges szemeket nyomtatna egy startup
Nagy fába vágja a fejszéjét egy olasz biotechnológiai startup, amikor szintetikus szemeket tervez nyomtatni a vak, a gyengén látó és a látószervükkel elégedetlen emberek számára.

A szem annyira bonyolult és kifinomult szerve a földi élőlényeknek, hogy létezését maga Darwin is egyenesen „abszurdnak” nevezte. Ezzel együtt látószervünk sem hibátlan: olykor rosszul fókuszál, idővel elromlik és fertőzés, irritáció, illetve erős fényhatásra komoly fájdalmat tud okozni. Egy MHOX nevű, olasz, biotechnológiai startupnál éppen emiatt nagyra törő terveket szőnek a következő 12 évre: szintetikus, a természetes, emberi orgánumok kiváltására alkalmas szemek fejlesztését tűzték ki célul a cég munkatársai.

A koncepció neve Enhance Your Eye (Fejleszd a szemed!), vagyis EYE. Az elgondolás szerint 3D bioprinterrel, egy speciális tű segítségével csöpögtetnék megfelelő struktúrába a szemet felépítő sejteket. Fülek, erek és vesék egy ideje már csordogálnak a bioprinterek „futószalagjairól”, ám komplexitásuk miatt a szemek egyelőre még tabunak számítanak.

Filippo Nassetti, a MHOX vezető tervezőjének elképzelései alapján három különböző típusú EYE közül választhatnának a felhasználók: Heal (gyógyászati), Enhance (erősítő), Advance (haladó). Az első típusú szintetikus szem a látásukat elvesztő, vagy gyengén látó emberek számára, a természeteshez hasonló szervként jelenthetne megváltást (visszanyernék a látásukat). Az EYE Enhance a szem természetes funkcióit erősítené, és a képszerkesztő szoftverekhez hasonlóan szűrőket is (pl. vintage, fekete-fehér, stb.) alkalmazni lehetne rajta. A filtereket tabletták bevételével lehetne működésre bírni. Az Advanced bizonyos mirigyek hadrendbe állításával az általunk látott történésekről képeket, illetve filmet is készíthetne, valamint Wi-Fi kapcsolattal a képek megosztására is lehetőséget teremtene.

Az EYE-rendszerek beizzításához a páciensek természetes szemét előbb sebészeti úton el kellene távolítani, majd pedig egy, az agyhoz kapcsolódó, Deck nevű dokkolót telepítenének a helyükre. A retinát idéző egységhez ezután mindig éppen a pillanatnyi igényeknek megfelelő látószervet lehetne csatlakoztatni.

A tervezők 2027 elejére jósolják a szintetikus szem piaci megjelenését.