A cybertámadások miatt érzékeny a távsebészet
A Washingtoni Egyetem kutatóinak vizsgálata alapján a távolról végzett operációk számos előnyük mellett túlságosan ki vannak téve a cybertámadásoknak.

2001-ben New York-ban egy sebész sikeresen eltávolította egyik páciensének epehólyagját. Az egyébként rutineljárásnak számító műtét kivitelezését nehezítette, hogy a beteg Franciaországban feküdt. Ez volt a világon az első robotsebészeti, avagy távsebészeti eljárás, és azóta az egész technológia komoly lendületet kapott. Az orvosi robotok eladásai évente 20 százalékot bővülnek, és 2025-re az amerikai Védelmi Minisztérium úgynevezett Trauma Podokat kíván hadrendbe állítani, amelyekkel a sebészek akár több ezer mérföld távolságból megműthetik majd a katonákat.

A távsebészet előnyeit az eljárás támogatói már alaposan kivesézték (nincs késlekedés az utazás miatt, illetve a módszer olyan távoli helyeken is alkalmazható, mint a mélytengerek avagy a világűr), kevés szó esett azonban a művelet potenciális gyengeségeiről. A Washingtoni Egyetem kutatói éppen ezért elhatározták, hogy kiderítik, vajon a távsebészeti technológia mennyire érzékeny a cybertámadásokra? A tanulmányuk szerint sajnos nagyon.

A tudósok képesek voltak például úgy meghekkelni a sebészt és a robotot összekötő routert, hogy a robot mozdulatai szaggatottá és kiszámíthatatlanná váltak. A kutatóknak módjukban állt ezenfelül a mozdulatok időtartamát meghosszabbítani vagy lerövidíteni, képesek voltak bizonyos automata-stop mechanizmussal konkrétan befagyasztani a műtétet, vagy akár igény szerint teljesen át tudták venni a sebésztől az irányítást.

A sebészet márpedig kiemelt precizitást igénylő munka, és a kritikus pillanatban történő beavatkozások a beteg halálát okozhatják. A tudósok által javasolt egyik megoldás a sebésztől a robotig átívelő adatok titkosítása, illetve a szoftver érzékenyebbé tétele a hibákra és az adatok megváltoztatására irányuló kísérletekre. A hálózat állapotának hatékonyabb, műtét előtti és műtét közbeni ellenőrzését is fontosnak tartaná a washingtoni csapat. Annyi biztos, hogy a problémát a technológia még komolyabb elterjedése előtt mindenképpen orvosolni kell; talán akkor majd a leendő páciensek is nyugodtabban fekszenek a távirányítású szikék alá.